diumenge, 20 de novembre del 2022

CAN AMETLLER. MONTORNÈS DEL VALLÈS

 

Crisant Palau  publica fotografies de  Can  o Ca l'Ametller, a la Carretera de Sant Adrià del Besòs a La Roca, prop del Km 9, davant de Can Sayol

Patrimoni Gencat en diu ; Masia original del segle XVI a la qual s'hi van anar afegint cossos a banda i banda fins configurar un edifici de planta basilical amb l'eix del carener descentrat vers la façana. Se situa dins un barri delimitat per una tanca de reixa i pilastres d'obra arrebossades i pintades de vermell.

 

Consta de planta baixa, pis i golfes amb una distribució irregular de les obertures. El portal d'entrada és d'arc de mig punt format per grans dovelles amb un escut heràldic a la clau. A la seva esquerra s'obre una finestra de pedra de llinda plana. La resta d'obertures, a excepció de les golfes, són de llinda plana, una d'elles de fusta. Les golfes presenten dues obertures d'arc rebaixat de cronologia més moderna.

 

Hi ha un rellotge de sol circular dins un rectangle pintat amb les línies horàries del 8 al 3 en números romans i amb una lluna, un forn i un sol com a motius decoratius a la part superior. A la part inferior hi destaca la inscripció "MCXXXVI-MCMLXXVI". La primera data és errònia pel que fa al moment de construcció de l'immoble (1136), mentre que la segona (1976) correspon a una de les darreres reformes.

 

Davant el mas s'hi conserva íntegra l'era i un cobert de cronologia mes tardana.

https://www.montornes.cat/municipi/llocs-d-interes/ca-l-ametller