dimarts, 15 de novembre del 2022

CAN CODELLA. LES PRESES. LA GARROTXA

 

El Pere Carre Pons Olot, publica una fotografia que identifica com Cudella, que com l’Estudi de la Masia Catalana, inclou a la Vall d’en Bas.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4770?fbclid=IwAR06JDTV-R-0Pit1M7hh0tSigulxhOAKdEXYKmNosfXllkyRXD-VJD7-JNM




Llegia que la casa  està ubicada al terme de les Preses , dalt d'un turonet,  , voltada per una tanca de pedra volcànica.


Sens dubte, Codella, juntament amb el Vigatà, eren les cases més importants d'aquest sector del pla de Les Preses, que s'endinsa vers la vall de La Pinya.

 

És de planta rectangular i teulat a dues aigües, amb els vessants vers les façanes laterals. Va ser bastida majoritàriament amb pedra volcànica, que posteriorment es va emblanquinar. Disposa de planta baixa i dos pisos superiors. Cal destacar un cos ubicat a la façana de migdia, amb una filera d'espitlleres (6) que protegien l'accés al casal.

 

El què dona personalitat al mas és, sens dubte, la façana que mira al sol amb quatre arcades de punt rodó a cada planta. Posteriorment es realitzaren ampliacions pel costat de ponent.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10101