dijous, 3 de novembre del 2022

CAN RIBAS & CAN BONASTRE. TIANA. EL MARESME

 

Llegia; Casa al Carrer Mascaró. Carrer Sant Francesc, 14 de Tiana, coneguda com Can Ribas o Can Bonastre de la que ens diu el Mapa de Patrimoni;  edifici   amb planta baixa i pis que està coberta per un terrat transitable. L'edificació està envoltada per un petit jardí.


Destaca per la gran profusió d'elements decoratius i per l'eclecticisme dels mateixos. Combina la balustrada neoclàssica de la balconada central, suportada per primes columnes de ferro colat -típica de Tiana-, amb les baranes del terrat damunt la cornisa -més aviat de tipus historicista-medieval. Entre tota la decoració, sobresurten els trenca aigües situats damunt les finestres, de pedra, amb forma d'arc escarser, amb la part central molt ornamentada, al igual que sota els llindars.


Presenta una cornisa molt treballada, sostinguda per mènsules i ornada amb elements florals




El Josep Maria Toffoli Carbonell, que en publica una imatge antiga,  afegeix;  el seu primer propietari va ser Joan Bonastre, la casa la va construir l'any 1907 el constructor tianenc Joan Garí i Botey (Tiana, 1873 - 1939) i l'arquitecte va ser Ramon Ribera, pensem que fa referencia al mestre d’obres Ramon Ribera Rodríguez (1850?-1918)

https://www.epdlp.com/arquitecto.php?id=17790

 

Les façanes son d'estil eclèctic, combinant la balustrada neoclàssica de la balconada central suportada per columnetes de ferro colat amb les baranes del terrat de tipus historicista medieval. La cornisa, sostinguda per mènsules, està decorada amb elements florals.