dijous, 24 de novembre del 2022

IN MEMORIAM. SANT ANTONI ABAD DE LA RUA. ABELLA DE LA CONCA. PALLARS JUSSÀ.

L’Ester Gonzalez Vidal, publica una fotografia de la que havia estat església parroquial del poble de la Rua , al terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà, advocada a Sant Antoni Abad.
Catalunya Romànica ens diu que és un senzill edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, precedit d’un curt are presbiteral.





 La porta, molt alterada, s’obre a la façana de ponent, on també hi ha un petit campanar d’espadanya d’un sol ull. Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada. 

 Les seves façanes són totalment llises, llevat de l’absis, on es desenvolupa una ornamentació a base dels característics motius llombards de les arcuacions sota el ràfec, en sèries de quatre arcuacions entre lesenes, de les quals les situades al costat nord són molt alterades. De fet, només es conserven les corresponents a la meitat sud de la conca absidal. 

L’edifici s’adscriu plenament a les formes llombardes de l’arquitectura del segle XI.

 L’aparell és de carreu ben ordenat, amb els elements singulars —la finestra absidal, les arcuacions i les lesenes— fets amb pedra tosca

 La Rua, avui deshabitada havia tingut escola, ens agradarà rebre imatges a l’email castellardiari@gmail.com de l’edifici que va donar aixopluc a l’activitat escolar