dimarts, 28 de maig del 2024

CAN PRATS. SANT LLORENÇ D’HORTONS. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

 

Josep Maria Muñoz Lloret (Barcelona, 1959) , retratava l’any 1985, Can Prats, a  Sant Llorenç d'Hortons, al Penedès sobirà.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/93309

 


https://escolaeuropeadhumanitats.com/ponent/josep-m-munoz-lloret/

Llegia que l'any 1908 el clergue francès Paul Joseph Buguet ( 25 març 1843 , Bellavilliers - 14 juny  1918 , Roma) responsable de la confraria dedicada a “L'obra expiatòria per al rescat de les ànimes abandonades del purgatori”  va comprar el mas. Aquesta associació tenia la seu a la capella Montligeon de la Bretanya. Monsenyor Paul Buguet va contractar l'arquitecte Josep Ros i Ros (Martorell, 1885 - Martorell, 19 de març de 1951) per dirigir les reformes i convertir un mas de caràcter tradicional i productiu en una casa d'estiueig a la moda.

L'any 1918 monsenyor Buguet va morir a Roma i deixà els béns a mans del senyor Josep Crasses i Coll, que va morir l'any 1976. Els desitjos de Paul Buguet eren crear una fundació que no s'havia fet.

Després d'uns anys d'incertesa sobre el futur de la casa, l'any 1991 els masovers que hi havia des de 1875, descendent de Maria Ferrer Ferran, besàvia de Josep Carreras, van poder adquirir la casa.

Actualment, Josep Carreras, propietari de Can Prats amb dos socis més es dediquen a la producció de cava sota les marques de Marquès de Gelida i Mas de l'Alzinar.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8046



A Catalunya  en l'àmbit del Patrimoni Històric, son pocs i cadascú va a la seva.  El Fons Estudi de la Masia Catalana, es va aturar per l'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, perquè no s'ha continuat ?. 

Tot el material del  blog https://coneixercatalunya.blogspot.com/    està disponible lliurement

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.