diumenge, 25 de maig del 2008

Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa- Corba

Havíem assolit una fita llargament cobejada, en el moment que posàvem els peus damunt del solar on s’alçava fins a darreries del segle XX, l’ermita romànica de Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa- Corba. Documentada l’any 1.136

N’adquiríem certesa gràcies a la construcció d’una rasa oberta per soterrar possiblement connexions elèctriques, que ens permetia recollir imatges del que foren sens dubtes els fonaments del temple

Seguíem les indicacions d’un antic plànol - molt anterior a la construcció de la 25 - : I en arribar al trencall d’Oristà; tot just iniciar el descens, ens desviàvem a la dreta pel camí que porta fins al Serrat anomenat de Sant Martí , on localitzàvem gràcies a les imatges cedides justament per l’Arxiu Gavin , les minses restes de la que fou ermita de Puig Armengol o de Llosa- Corba , avui desapareguda,L’església fou venuda a la casa de Rocafort l’any 1835 quan la desamortització de Mendizabal; aquesta pràctica – vendes reals o simulades - era habitual per salvar les propietats de l’església. En tot cas, l’ermita romànica va anar a engrossir el patrimoni de Rocafort.

Està, acreditat que essent administrador el Dr. Anton Berenguer, es va arrencar el finestral de darrera l’absis [ molt semblant al que hi ha avui encara darrera l’absis gran de Santa Maria de l’Estany ], per a instal·lar-lo a la galeria de Rocafort. Quan a la resta de l’edifici i amb l’excepció de l’absis de pedra arrodonida al que no devien trobar-li cap utilitat, Sant Martí de Puig Armengol o de Llosa- Corba , va passar a ser la pedrera de Rocafort a profit dels seus jardins, pilastres i parets. Les darreres pedres i l’absis, anirien a Terrassola on es farien servir en les tasques de restauració. La desídia d’uns i altres [ els que no havien d’haver fet la destrossa, i els que justament tenien la tasca pública d’evitar-ho ] va fer que fos fins oblidat l’indret precís on és trobava.

Recollíem les imatges del que foren sens dubte els fonaments del temple, i les coordenades 737 mts. N 41º 54.209 E 2º 05.516 gràcies al Joan Escoda i Prats, que us han de permetre accedir fins aquest indret, si com nosaltres voleu saber el lloc exacte on s’aixecava Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa- Corba.

© Antonio Mora Vergés
P/D

Les imatges en blanc i negre han estat cedides per l’arxiu Gavin, dipositat avui al Monestir de les Avellanes, a la comarca de la Noguera.

Donem les gràcies al Josep Maria Gavín i al Josep Sansalvador.