dissabte, 5 de juny del 2010

SANT MARTÍ DE MONTNEGRE ARA EL TERME DE SANT CELONI. EL VALLÈS ORIENTAL & EL MONSENY JUSSÀ.

Arribàvem – amb l’ajuda inestimable de Sant Martí – al cor del que fou l’antic poble de Montnegre, absorbit abans de la guerra incivil per la capital del Baix Montseny , Sant Celoni. L’església parroquial de Sant Martí, situada a 467 m d'altitud, als vessants septentrionals de la carena de la serra de Montnegre, al sector sud-oriental del terme. El lloc és esmentat el 1022 i l’església fou inicialment la del castell de Montnegre, centre d'una extensa jurisdicció que comprenia, a més, Fuirosos, la Batllòria i Gualba (baronia de Montnegre), que va pertànyer a la família Gualba (en fou membre el famós bisbe de Barcelona Ponç de Gualba, 1303-34, que féu bastir Santa Maria de la Mar, i el seu nebot Arnau de Gualba, que fundà un benefici a Sant Martí de Montnegre).

L'església actual és obra dels segles XVII-XVIII, d'una sola nau i dues capelles a cada costat, i una senzilla portada coronada per un massís campanar de torre que ocupa tota l'amplada. Al darrera ‘dona sensació de lloc viu ‘ el petit cementiri, on continuen trobant aixopluc els nadius de la zona i el seus familiars.

A l’indret es respira tranquil•litat i pau, i alhora una clara sensació d’ordre, s’explica això perquè en té l’ administració el Convent dels Frares Caputxins , del carrer de santa maria s/n d’Arenys de Mar.

A la seva pàgina trobem la següent informació :

Sant Marti de Montnegre és una petita ermita situada enmig del massís del Montnegre, davant de la muntanya del Montseny, enmig d’un bosc frondós d’alzines i castanyers.

Allà els caputxins tenim un lloc de silenci i recés obert als grups cristians que vulguin passar uns dies de reflexió i recés.

La casa disposa de 8 a 10 places amb habitacions individuals. Es pot cuinar. Cal dur-se sac de dormir o llençols. Allà hi trobareu mantes.

Els diumenges a les 12h se celebra missa a l’ermita. Podeu demanar el servei d’algun frare per xerrades o atenció espiritual.

Per contactar i demanar la clau cal posar-se en contacte amb el convent d’Arenys de Mar: 93/792 06 41

Prop de l’església es troba el Restaurant Montnegre (telèfons 93 744 0141 y 627 437 048), on podreu recuperar l’esma – si veniu a peu – o donar una alegria al cos – que també cal fer-ho regularment - .

Mn. Josep Maria Viñolas Esteva (1966, Salitja, Girona), em deixava un enllaç als Goigs d’aquesta església:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/09/goigs-sant-marti-sant-marti-de.html

Crisant Palau publicava  una fotografia del Josep de Cabanyes, un dels “ menystinguts “  del Fons Estudi de la Masia Catalana, . Esperem rebre  a l’email castellardiari@gmail.com  més dades del Josep de Cabanyes , cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs, peripècia vital,... ,  és indignant que el sistema proporcioni dades de persones quina millor aportació a la història de la humanitat, és assassinar palestins,  enverinar opositors polítics,  escampar odi contra una llengua, una cultura, un col·lectiu,..






Que   Sant  Martí  elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, pagesos, ramaders, pescadors ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

Els Goigs de Sant Martí de Montnegre:
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/09/goigs-sant-marti-sant-marti-de.html