diumenge, 13 de juny del 2010

XI CAMINADA DE L’AFMMO

El diumenge 13.06.02010 [ Sant Antoni de Pàdua ] anàvem fins a Calldetenes el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona, organitzava la XI Caminada Popular, amb sortida a la Plaza 11 de setembre.

Pocs minuts desprès de les 8,00 ens inscrivíem; al voltant del lloc de sortida els firaires anaven aixecant les seves ‘botigues’, el diumenge a Calldetenes hi ha mercat setmanal; de fet un possible significat del topònim d’aquesta població Osonenca tindria una clara relació amb el comerç a la menuda :

‘Call ‘ carrer,camí, pas estret, ‘Tenes’ tenda, botiga,taverna, un significat possible fora, carrer de botigues.

Començàvem la Ruta dels Molins Fariners de Calldetenes, que inaugurada el 1994, ha permès la recuperació d'un camí que voreja el torrent de Sant Martí i dels diferents elements hidràulics que abastien anys ha els sis molins que hi ha al llarg del seu recorregut. Es un camí amb poc desnivell, amb ponts i passos que permeten observar al llarg de gairebé 3 km tot un seguit de canals i recs, basses, rescloses, fonts, "cadiretes" i molins; tots ells elements d'arquitectura hidràulica que permetien aprofitar tot el cabal d'aigua del torrent;permet descobrir racons amagats de la natura , i ens il•lustra alhora sobre la primera indústria que hi va haver al municipi.



Al voltant d'aquesta ruta, s'hi agrupen algunes de les cases més antigues del poble. El Tomàs recollirà una munió d’imatges
http://www.calldetenes.cat/?p=T1&id=39139782&col=33cc00



El recorregut , de poca llargada, suau i planer, enllaça els pobles de Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta, on trobem parat un esplèndid ‘bufet lliure’ per esmorzar al Parc de les Set Fons [ de les qüestions logístiques se n’ocupen esl Gafarrons, http://www.gafarrons.org/]. Abans de marxar cal beure aigua d’una de les Set Fonts; aquí tenen una tradició que garanteix la tornada als que beuen d’aquestes deus d’aigua.



El topònim de Sant Julia de Vilatorta, tindria com a possibles significats: Fer curvatura o angle, o separar-se del camí recte.

Refets – en tots els sentits -. Comencem el camí la tornada que ens permetrà passar per davant d’un seguit de ‘cases grans’


fins arribar al turó de Sant Marc, on trobem un punt d’assistència, on beurem i menjarem fruita, abans d’aturar-nos a recollir imatges de la Capella que dona non al lloc, i que trobem documentada des de 1.530, des d’aleshores s’han succeït les reformes de l’edifici, motivades algunes per l'envelliment de l'edifici, altres per desperfectes causats per causes naturals, ens expliquen que especialment pels llamp, i d'altres pels desperfectes causats per la Guerra Civil (1936-1939). La capella actual és àmplia i està ben cuidada, però no conserva cap element antic. És probable que en els seus murs s'aprofitessin parets antigues, per no es pot precisar a causa de l'arrebossat i de les pintures que hi ha. L'edifici actual, amb un noble portal de pedra treballada, es va refer el segle XIX, al voltant de 1860. A banda del culte a Sant Marc, molt arrelat entre els habitants de Calldetenes i també els del poble veí de Santa Eugènia de Berga, el paratge on es troba ubicada la capella és, de per sí, un espai especial per les vistes que s'hi poden contemplar



Fem l’entrada a Calldetenes prop de la zona esportiva, on s’està celebrant un torneig de futbol sobre herba artificial; el mercat passades les 12,00 presenta una gran animació; sota els arbres, damunt la gespa, veiem grups majoritàriament d’homes, alguns descalços, que esperen plàcidament que les seves dones, germanes i/o mares acabin de fer la compra.

Quan lliurem les nostres fitxes al control, ens comuniquen que aquest any 320 persones s’han fet seu, el lema ‘caminen per esbargir-nos’.

Abans d’iniciar el retorn al Vallès ens aturarem a recollir imatges de Sant Martí de Riudeperes
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/06/sant-marti-de-riudeperes-terme-de.html


I de la propera torre de Santa Margarida, i de les seves runes romàniques
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/06/calldetenes-les-runes-romaniques-de.html

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Laura R. ha dit...

Jo també hi vaig ser.
Va fer un dia fantàstic. En la part dels molins, la vegetació feia de para-sol natural. La baixada, després de Sant Marc, va ser més feixuga. El sol i el sòl (dels carrers que estan urbanitzant) en arribar altre cop a Calldetenes van posar un petit contrapunt a la meravellosa caminada.