diumenge, 27 de juny del 2010

SANT CRISTÒFOL/MENNA DE BEGET.

L’advocació de Sant Cristòfol s’estengué molt pel nostre país, i pel seu interès us convido a conèixer la tesi de Josep Capdevila i Soldevila, en la que s’acredita històricament que Sant Cristòfol, i Sant Menna, - patró de Sentmenat, al Vallès Occidental - son en realitat una única persona; http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf



Anem a Beget, el poble ancorat definitivament a l’edat mitjana, està presidit per l'església romànica de Sant Cristòfol de Beget (segle XII) ; un dels exemplars romànics més bells de la zona i molt ben restaurat.




El temple – segons els expertes - va ser aixecat la segona meitat del s. XII; de nau única, reforçada per arcs torals, de molta grandària tenint en compte la demografia de la contrada ; absis amb arcuacions llombardes i finestral, porta decorada amb dos arcs en gradació i columnes; i torre campanar de 22 metres d'alçada, amb base quadrada i de quatre pisos. Faig meva la tesis que aquestes torres exerciren primerament tasques de guàrdia i bada, i posteriorment els temples s’aixecaren al seu costat.







Té el portal a la façana de migjorn i està constituït per dos arcs de degradació, sostinguts per columnes i capitells esculturals. Malgrat l'erosió dels anys el portal és força sencer i s'observa la seva bellesa arquitectònica. El campanar està situat entre el portal i l'àbsida. És quadrat i té quatre pisos. S'hi evidencien dues èpoques de construcció. Els dos pisos superiors denoten una pedra de major qualitat, més ben escairada i de carreus més regulars. També els finestrals dels pisos superiors tenen els capitells més ben esculturats, amb motius humans i vegetals.








L'àbsida és una bella mostra del romànic madurat. El finestral és de línies perfectes; exhibeix dues parelles de columnes amb capitells esculturats. La renglera d'arcuacions llombardes, sostingudes per altres tantes mènsules, embelleixen i estilitzen la rodona barbacana.

De línies correctes i ajustades, posseeix una riquesa ornamental pròpia del romànic madur. Construït al voltant d'un desaparegut monestir benedictí, l'església és la seva única referència. Conserva tots els altars, retaules i imatges que es van salvar l'any 1936, gràcies a l’acció heroica dels veïns de l’època .

Aquesta església està catalogada com a monument nacional.



© Antonio Mora Vergés