diumenge, 6 de juny del 2010

CAPELLA NEOGÒTICA DE LA SAGRADA FAMÍLIA A L’EUCARIA .TOUS.ANOIA

Sortíem de Sant Martí de Tous la Irene Tironi, el Feliu Añaños i l’Antonio Mora; no havíem trobat el lloc des de que l’any 1.913 el Josep Salvany Blanch retratava la població ; ens incorporàvem per uns metres a la carretera que mena fins a Santa Coloma Queralt pers deixar-la al trencall que indica, Bellprat.


Cercàvem la Capella Neogòtica de la Sagrada Família , situada dins la finca anomenada Eucaria.
Ens aturàvem prop de l’embassament i pujàvem fins aquest temple construït a inicis del segle XX, té una sola nau capçada amb un absis poligonal i reforçada amb contraforts. La façana principal s'obre amb un portal amb timpà i una gran rosassa amb estrella de vuit puntes. El campanar d'espadanya està ubicat a l'extrem de la capçalera.






La família Vilà va vendre en data 08-06-1925 la finca a l’Escola Pia de Catalunya que en el període 1926-27 la va fer servir com col•legi pels nois que volien ser escolapis i encara eren molt joves.

El Gener de 2001 l’Escola Pia signa la venda de la finca que esdevindrà un Restaurant, que defineix el lloc d’aquesta manera :

Pau, silenci, natura, ocells, olors, flors, pagesos, camps, arbres, animals, passejar, badar, pensar, imaginar, jugar, disfrutar, descansar, menjar...

Això es l'Eucaria, casa pairal, antiga residencia d'estiu d'un Indiano i actualment reformada com a restaurant. Situat en una vall privilegiada amb vistes a la muntanya de Montserrat.

No s’esmenta – o no en sabut trobar-ho - l'autor de la capella a tocar de la carretera; el temps i la desídia, van deteriorant l’edifici de regust neogòtic.

Recollirem imatges, ara que encarà és possible, i esperarem – també – per la Capella Neogòtica de la Sagrada Família, que passin aquests temps nefastos; que s’hi facin millores – amb la que està caient – potser fora demanar massa, oi amic lector ?

Dissortadament els vents NO BUFEN a favor del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, com podreu veure amb les fotografies del Raul Pastó Ceballós, fetes a l’agost de l’any 2020, que farem arribat al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)




Malgrat NO apareix esmentada la capella al Inventari dels fons personal de l’arquitecte Ramón Salas Ricomá (Tarragona, 29 de abril de 1848 - Ídem, 4 de abril de 1926 )
http://www.ahat.cat/wp-content/uploads/sites/21/2018/10/InventariRamonSalasRicoma.pdf

Atès que va treballar també per aquest rodal, podem proposar-lo com ‘autor’. Per descompat esperem confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com