dissabte, 11 de desembre del 2010

SANTA MARIA DE MONTMAGASTRELL. TÀRREGA. L’URGELL

Entrava des de la C-14 a Santa Maria de Montmagastrell, creuava per damunt del Canal d’Urgell, abans d’accedir al poble pel carrer Major, i aturar-me davant l’església parroquial dedicada al Sant Nom de Maria.

Dell lloc s’explica :

Que havia estat conquerit en 1070-80 pel comte d'Urgell.

L'església primitiva, d’estil romànic del segle XI fou donada entorn del 1100 pels senyors d'Òdena a Sant Pere dels Arquells, que era una pabordia del monestir de Santa Maria de l'Estany.

El 1395 la dècima es pagava a la mitra d'Urgell.

Al segle XVIII, Montmagastrell era domini senyorial dels Lanuza i la seva hereva Maria Helena de Lanuza s'emmaridà el 1745 amb Gener (VIII), hereu dels marquesos de Dosaigües, creadors, sembla, del poble actual. La línia successòria de la senyoria continuà amb Gener (IX) Francesc, mort el 1820, i amb Gener (X) Maria, mort el 1853. Eren senyors també de Montfalcó, Castellnou i Conill.

Fins al segle XIX fou anomenat Montmagastrell de Montfalcó.

Abans de la construcció del canal d'Urgell, les seves terres eren conegudes amb el nom de plans de Llenguaeixuta .

Fins el 1969, Santa Maria de Montmagastrell va pertànyer a l'antic municipi de Claravalls.

Segons la llegenda hi hagué desplaçaments miraculosos d'una imatge dedicada a la Mare de Déu entre els pobles veïns de Montfalcó i Montmagastrell. A Montfalcó es venera una imatge de pedra, de característiques romàniques, bé que molt deformada pels estralls del 1936, sota l'advocació de la Mare de Déu de Montmagastrell.








L'església actual , del segle XVIII, és d'un barroc molt sobri. Destaca la façana exterior d’obra vista emmarcada entre pilastres que sostenen un frontó triangular. El campanar és de base quadrada i les obertures són d’arc de mig punt. Hom pensa que va ser aixecada al mateix lloc on havia l’església romànica del segle XI.






Em crida l’atenció una gran casa situada al davant mateix del temple parroquial. No en trobo informació, i prego des d’aquí als amics lectors la seva ajuda.