dimarts, 13 de maig del 2014

ESGLÉSIA DE SANT JOAN DE BOí. VALL DE BOÍ. LA RIBAGORÇA SOBIRANA

L’Elena Lara Lopez retratava l'església parroquial de Sant Joan de Boí, que fou bastida al segle XI, i que originàriament tenia una estructura original de tres naus, acabades en tres absis semicirculars, cobertes per fusteria.


L'església ha estat objecte de constants transformacions: la coberta de les tres naus va ser substituïda per una de voltes, i les naus laterals van ser convertides en capelles.

Dos dels seus absis originals, el central i el corresponent al costat de l'epístola, han desaparegut, així com el suposat pòrtic que precedia l'entrada. De fet, de l'estructura original només conserva un absis i el campanar adossat al mur meridional. Aquest és de planta quadrada i presenta una decoració llombarda, igual que la de l'edifici primitiu. Fou, però, destruït parcialment el segle XIII, i refet en un altre estil. Recentment, ha estat restaurat en part, seguint la tipologia original (s'hi ha tornat a col•locar coberta de fusta a dues vessants) i conservant , a l'interior, fragments de guixos i motllures corresponents a alguna restauració de caire barroc.

El temple contenia un conjunt de pintures murals romàniques de gran interès, que avui es conserven al Museu d'Art de Catalunya, a Barcelona. Són de temes variats, sovint procedents dels temes de bestiaris, amb representacions de camells, galls o animals fantàstics. Una de les escenes més importants del conjunt és la lapidació de Sant Esteve. També es conserven restes de la decoració que cobria l'exterior de l'entrada de l'església (una de les poques mostres conservades a Catalunya de pintura mural romànica d'exteriors). Aquestes pintures es daten el segle XII, mentre que les de l'interior es consideren de l'XI. Fa pocs anys, amb motiu d'unes obres de consolidació, han aparegut altres notables fragments de pintures murals, conservades actualment al Museu d'Art de Catalunya.

L’any 1997 es restaurà la coberta, l'accés al campanar i el porxo. Igualment s'intervingué en les pintures.

L'any 1999 es dugué a terme una campanya arqueològica. S’acondicia l’accés a l'església i s'impermeabilitzaren els murs exteriors, es reparà el mur de contenció de la façana oest. Aquestes obres de restauració foren dutes a terme pel Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com d’aquest romànic ‘Patrimoni de la Humanitat’.