dimecres, 7 de maig del 2014

CASA DE LA VILA DE LA SANT CELONI. VALLÈS ORIENTAL / MONTSENY JUSSÀ. CATALUNYA

Tinc pels edificis construïts amb la finalitat de ser Escoles, Ajuntaments, Cellers, Escorxadors, Fàbriques, ... una certa ‘veneració’; s’assolia amb ells un anhel ‘ real’ de millora de les condicions de vida de les classes més humils, que fins aleshores s’havien aixoplugat – amb més o menys fortuna – en els edificis religiosos, oratoris, ermites, capelles, esglésies, canòniques, catedrals,... que exercien en algun moment com ‘ Castells dels pobres’.


Li tocava en aquesta ocasió a l’edifici de l'Ajuntament de Sant Celoni, a la comarca del Vallès Oriental, a la colònia del REINO DE ESPAÑA, que els nadius i/o aborígens anomenem Catalunya, situat a la Plaça de la Vila, 1, és obra de l'arquitecte Josep Domènech i Mansana (Barcelona, 15 de abril de 1885 - Barcelona, 7 de octubre de 1973) data del 1926.

Com en el cas de Cardedeu té façanes a tres carrers, és un edifici de planta baixa i dos pisos, el cos central amb coberta a quatre vessants, els cossos laterals, amb una sola planta pis i coberta plana coronada amb una balustrada.

Del cos central destaca una torre de planta quadrada de coberta plana emmarcada per un potent ràfec, de la coberta en sobresurt una piràmide de ferro amb les campanes del rellotge.

Els elements formals i decoratius són modernistes.

Del mateix arquitecte, destaquen l'Ateneu, l'Escorxador (avui, Biblioteca municipal), i la central de producció elèctrica La Tèrmica, avui arxiu municipal.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com