dimecres, 14 de maig del 2014

LES 'ROQUES' D'ORTA. LA TERRA 'NOBLE'. TARRAGONA. CATALUNYA

Trobava un document que de ben segur farà content a l’amic Joan Serra Saún que defensa el topònim Orta, enlloc de l’Horta, i alhora rebutja també l’afegitó de ‘Sant Joan’.

http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/04_massip_0.PDF

També es qüestiona aquí això de ‘roques de Benet’ , tota vegada que aquest ‘ bene’ tindria aquest significat; això però de les duplicitats és un lloc comú en aquesta terra dels nostres pecats.

Trobava una bona descripció que il•lustra perfectament la fotografia de la Margarita Clemente Bondia ‘Les Roques situades al centre de tot el conjunt de muntanyes i separades d’Orta per una gran plana, ens atreuen la mirada i són punt de referència de tot el territori.


Aquestes impressionants roques, són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural.

Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300 metres i cauen a plom sobre un sòcol calcari. El seu nom originari, Bene, és àrab i ja està recollit a la carta de poblament cristià del segle XII.

El camí per pujar-hi està indicat i és apte per a tothom que tingui una mínima forma física, el premi és que des del cim a 1013 metres , gaudim d’una visió a vol d’ocell fantàstica de tota la plana que tenim al davant i de les muntanyes que l’envolten.

En un dia clar es poden veure els Pirineus a l’horitzó.

http://www.hortadesantjoan.cat/els-ports/roques-de-benet/#sthash.aZplhkfz.dpuf