dimecres, 28 de maig del 2014

ERMITA DE SANT GUILLEM CONFESSOR. CAMPINS. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ. CATALUNYA

Visitàvem l’ermita de Sant Guillem Confessor de Campins, el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés; previament – cal fer-ho i és de justícia - ens havíem aturat per admirar la Creu que es troba en un dels camins que hi porta.

Llegia que la primera notícia de Sant Guillem és de l’any 1488, quan es donà llicència per a captar diners destinats a la seva construcció o reparació, l’any 1581 es diu que feia poc que s'havia construït; alguns autors daten la construcció de l’ermita en els primers anys del segle XVI.


L’ermita i la casa annexa es troben en un espai relativament planer – estem al Montseny jussà - això facilita molt l’accés dels fidels en aplecs i/o romiatges.


Podíem visitar l’ermita oberta per gentilesa del ermità, ho feixem desprès de retratar la façana on hi ha l’entrada protegida per un porxo que es recolza a la paret de pedra, mitjançant dues columnes de fusta.


La descripció ens diu ; ermita rectangular de quatre trams. El del presbiteri es cobreix amb volta de canó (s. XV?). Els altres tres trams són de volta d'aresta. Hi ha dos ulls de bou oberts en els trams segon i tercer. Té un petit campanaret d'espadanya, amb un sol buit, de mig punt, per a la campana. També un cor amb balustrada de fusta.

La imatge del Sant amb l’espasa i l’escut als peus resulta molt innovadora respecte a la representació ‘habitual`’ de Sant Guillem Confessor.


http://assocamicsdelsgoigs.blogspot.com.es/2010/05/aplec-de-sant-guillem-de-campins-amb.html


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentari:

zaragoza jordi ha dit...

Bona nit el meu nom es Jordi Zaragoza Puig i visc a Campins a la familia portem 10 generacions a Campins , en primer lloc dire que ma agradat que es fes aquest comentari de la ermita de St Guillem de Campins , es el que sempre es diu que no esta malament per començar per ser mes exacte les primeres noticies es tenen al voltan del 775 on un altar cobert existia dedicat al santisim va ser despres de mort i durant la consagració del Guillem I el Sant o Sant Guillem que la ermita es va dedicar a Sant Guillem aquesta afirmació esta reflectida amb rastres de 4 edificacions anteriors mol mes petites que la actual ermita i que es situen al indret del presviteri , ames tampoc se anomena la cova de Sant Guillem que esta situada al altre canto del canal al mitj del bosc i al costat de una vinya anomenada la vinya de la Guillema que va ser abandonada als anys 70 . En aquesta cova es diu que el sant i feia estades i tenia les soldats dels carolingis a les feixes de St Guillem que ames era un lloc utilitzat per pagar el impost del delmes a tots aquells que passaven per el cami de abast i al costat de la torra de moros de Cal Texidor al costat dels boscos de ma seguit aquest cami anava de la Tordera el lloc de Can Riera del aigua de Santceloni capa st guillem de Campins per despres enfilarse capa fogars de Montclus collada de Santa elena i capa Santa Fe del Montseny , la sitja delmera esta a la parroquia de Campins al exterior i ames existeix una casa anomenada casa del treball o cal treballant que en les seves escriptures es anomenada casa delmera osigui on es guardava el impost en gra el delmes . Ames a Campins existeixen 3 verinats i un que nomes es de aparroquia pues be el verinat de St Guillem es el verinat de la poca farina cosa curiosa pues es en aquest verinat on emmagatzemava el gra i la ermita pertany al verinat de la poca farina .El aplec de St Guillem es el segon diumenge de maig i el 1996 es va restaurar el aplec i comencan les obres de la ermita el proper any 2016 fara 20 anys de la seva reconstrucció tan de la ermita com la recuperació del aplec com fira , ames es recupera la tradició de donar bresca de mel i de rifar una gerra de mes de 1 kg , també se obsequia amb coca i vi dols . De aquella caminada que es feia antigament pues la gent i anava a peu al aplec se rescata la tradició fen una caminada per campins i explicat els llocs de interes . Si desitgeu posar vos en contacte amb mi al meu correu es zaragoza-jordi@hotmail.com , entre altres coses estic apunt de treure un llibre sobre les imatges i la iconografia de St Guillem al llarg de la historia " En nom de St Guillem "
També us comento que des de al 2008 estem agermanats amb un poble que es diu Saint Guilhem le Desert de la part de Llenguadoc rosellon a 40 km de Mont peller i cada amy es fa unes jornades de agermanament , ells tenen algunes relinquies de St Guillem i el altar de St Guillem ames la abadia de Gellone va ser fundada al 804 per St Guillem que baser qui la construir , ells tenen la creu de Carlemany o veracreu que a la vida i miracles de St Guillem se anomena com a lignum , la festa que celebren es la de la vera creu el primer diumenge de Maig i el segon diumenge de Maig celebrem la nostra festa a Campins el aplec de St guillem