divendres, 2 de maig del 2014

ERMITA DELS SANTS METGES. L’ALBI. LES GARRIGUES. LLEIDA. CATALUNYA

El Joan Serra Saún , retratava aquesta ermita de planta allargada d'una sola nau coberta amb arcs torals i capelles laterals. El seu interior ha estat molt modificat durant el temps. L'element més interessant és sens dubte la bonica porta adovellada de la façana que està a l'interior un porxo o galilea fet de pedra vista a manera d'atri. També a la façana, a la zona superior, hi ha una petita rosassa. Gairebé tocant als peus de l'ermita, al costat esquerre mirant la façana, hi ha un campanar octogonal de pedra vista.


El cos de l'ermita que estava tradicionalment arrebossat de blanc, llueix avui les grans pedres angulars. A les dovelles de la porta, a la zona inferior de cada costat, trobem dues figures policromades; són els sants metges, sants tutelars del recinte. Estan datades al 1952. No trobava el nom i cognoms de l’autor :
http://www.xtec.cat/~fgonzal1/festeisports/prego.htm


Llegia que a l'interior s'hi conserven pintures provinents del castell de l'Albi, l’edifici es pot datar al segle XVI
A l'ermita hi havia el panteó dels barons de l'Albi.

S’explica que lluïa un retaule barroc del segle XVII pintat per Jaume Clua, artesà natural de Falset, del que no s’expliquen les raons de la seva absència.

Del topònim ens diu la Generalitat de Barcelona ; En la documentació antiga ja trobem l’Albi(Segle XII), probablement relacionat amb Albi(Occitània), dʼon devienprovenir els primers repobladors, si bé també podria provenir del llatí ALVEU ʻconcaʼ, amb caràcter descriptiu topogràfic; Manel Bofarull Terrades q.e.p.d hi afegia un més que possible origen àrab ‘ al-alwi’ , lloc enlairat.


L’Albi assumia l’escut familiar dels barons homònims, amb algunes addicions pròpies de la ‘fantasia heràldica’ de la factoria Walt Disney

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com