dilluns, 19 de maig del 2014

CAPELLA DE SANTA FE DEL MONTSENY. FOGARS DE MONTCLÚS. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant d’aquesta petita capella d'una sola nau amb capella lateral i cor, que té un campanar d'espadanya d'un sol buit, lleugerament descentrat respecte de la porta, i que va exercir durant segles funcions quasi parroquials en aquestes alçades que paradoxalment formen part de la comarca del Vallès Oriental.

Segons la documentació antiga, és un edifici d'origen romànic tot i que el seu aspecte actual és fruit de les reformes posteriors: l'any 1577, fou ampliada, l'any 1701, fou restaurada, i l'any 1914, quan es construí l'hotel de Santa Fe, per l'arquitecte Pere Domènech i Roura (1881-1962), que s’adossava l'antiga església.


A la façana hi ha un campanar d'espadanya, dues finestres rectangulars, una finestreta d'arc rodó, i la portalada revestida amb una gran llinda plana. Sota el campanar hi ha restes d'un rellotge de sol. Sobre el portal d'entrada hi ha un emblema religiós esculpit a una pedra rodona, on hi figura un animal amb una creu, que podria correspondre a una antiga clau de volta amortitzada en alguna de les reformes posteriors. Sobre la llinda hi ha la data de 1201, que fou gravada entorn l'any 1914 pel picapedrer que va restaurar la façana durant les obres de construcció de l'Hotel i, tot i que es probable que l'any 1201 existís una capella dedicada a Santa Fe, no es correspon amb l'edifici actual