dimecres, 29 de juny del 2016

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES DE XERTA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

L’edifici que projectava a darreries del segle XIX – 1895 - Ramon Salas i Ricomà (Tarragona, 1848-1926) eren les escoles de Xerta, en aquella època construir una casa de planta baixa i tres pisos, ja tenia la seva complexitat, oi ?


La planta baixa és encoixinada i té un arc de mig punt per entrada i està flanquejat per dues finestres allargades, també de mig punt. a cada pis hi ha tres obertures amb tres balcons disposades de forma ordenada. Malgrat totes són adintellades, a cada pis hi ha una decoració motllurada diferent, un frontó trencat al primer, a dues aigües al segon i recte, al tercer. L'edifici és rematat per un petit frontó.

Llegia que actualment hi ha el Dispensari Mèdic , la Llar del Jubilat , i al primer pis l’Ajuntament.

D’escola n’hi havia a la major part de llogarets, pedanies, pobles, viles i ciutats, abans de la dictadura franquista, avui sense cap mena de dubte hi ha més places escolars, però, menys edificis escolars que en aquella època. Que durant el feixisme s’intentés amagar aquesta realitat es pot entendre – també negaven l’existència de la llengua catalana -, el que et sembla increïble, es que desprès de 1978, quan el sàtrapa ja era mort, i s’endegava la ‘Democraciola’ aquesta dèria d’amagar la història es continuï practicant.

Pel que fa als edificis escolars anteriors a la dictadura franquista hi ha ‘un gran interès ‘ perquè se’n perdi la memòria, hores d’ara hem pogut ‘recuperar-ne més de 900, i publicar-los a https://issuu.com/1coneixercatalunya , és sens dubte aquesta una responsabilitat col•lectiva amb total independència del ideari democràtic que hom pugui tenir.

A Catalunya no li calen 'enemics' , només amb els 'amics de tota la vida' en tenim prou , oi?.

Sou pregats de preguntar on eren les escoles abans de la dictadura franquista quan visiteu alguna població de Catalunya, retratar-les i fer-nos arribar les fotografies a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts nosaltres ja ho anem fent, no sempre però trobes una persona que et sàpiga respondre.