dimecres, 22 de juny del 2016

CASTELLS DE LA CONCA DE BARBERÀ. PASSANANT I BELLTALL. TARRAGONA.

Del Castell de la Sala de Comalats, documentat l’any 1182, en resta una notable torre quadrada de 17 metres d'alçada i gruix de 1,55 metres És feta de petits carreus irregulars excepte a les cantonades, on els carreus són ben escairats. Té tres pisos d'alçada separats amb voltes de canó. Conserva espitlleres a la part alta.


Al costat de la torre hi ha una sala gairebé enrunada amb restes d'arcs ogivals. Aquesta sala fou construïda probablement al segle XIV.

La descripció del Castell de Ferran ens diu ; torre quadrangular de 10 metres d'alçada del castell de la Pobla de Ferran que es documenta a partir de finals del segle XIV. Va ser restaurada durant la dècada dels 70 del segle XX.


L'edifici correspon amb una gran torre de guaita ubicada a l'entrada del poble. La torre té una alçada aproximada de 10 metres i una amplada d'entre 5 i 6 metres. Va ser restaurada significativament durant els anys setanta del segle XX. A finals del segle XIX s'hi va adossar una nova edificació amb funcions d'habitatge. La funció principal de l'edifici medieval devia correspondre a una torre de guaita. La seva existència es pot datar ja a finals del segle XIV.

Del castell de Glorieta només es conserva una torre rectangular de 5'5 metres d'amplada per 7'37 metres de llargada amb un gruix de paret de 1'5 metres . Dels 22 metres d'alçada que hom suposa que tenia la torre només hi queden 16 metres , car fou rebaixada en el segle XX. Interiorment està dividida en tres pisos separats per voltes de canó.


Conserva espitlleres a la part baixa. En un mur que actualment forma part de la casa adossada hi ha una porta adovellada de mig punt.