dijous, 16 de juny del 2016

ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC. JESÚS. TORTOSA. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA

Retratava l’església parroquial de Jesús a Tortosa, advocada actualment a Sant Francesc.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu; edifici religiós de planta rectangular, situat a l'extrem dret del conjunt format per l'antic Col•legi de la Immaculada i l'església parroquial de Jesús, més o menys el mateix recinte que ocupava el primigeni convent franciscà.

La gran sobrietat dels seus murs només es veu trencada per la petita porta principal amb arc quasi el•líptic rebaixat per a l'emmarcament i arc de mig punt per a la porta pròpiament dita, amb delicat i sinuós motllurat, mentre als costats es disposen unes franges verticals segons el tipus de pilastra, un lleuger cornisament que combina les línies rectes amb les corbes, el campanar (a la cantonada dreta, de planta quadrada que es transforma en octogonal al registre superior) i la cúpula revestida de teules d'un brillant color verd.

L'interior presenta tres naus, sense creuer i un absis quadrat. La nau central té volta de canó i presenta, al tram més ample, una cúpula profusament ornamentada, com tota la part superior de l'edifici. Cal també destacar els pilars prismàtics amb grans basaments i no menys grans capitells de tradició coríntia, així com el gran cor dels peus, i els altars de les naus laterals.


Fotografies de l’Artur López de 1986


Les decoracions es desenvolupen a les voltes de tres naus, a la part alta dels murs laterals, i als capitells de pilars i pilastres. Hi trobem formes vegetals, una gran cúpula amb petxines que contenen àngels trompeters entre d´altres.

Aquestes decoracions foren realitzades entre finals de la primera meitat del segle XVIII i la segona meitat del mateix, i s’han mantingut sense cap transformació fins l’actualitat tot i els conflictes bèl•lics. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del seu autor.

Va ser l'església del convent franciscà que va existir a Jesús des del segle XV fins al segle XIX. La seva estructura i ornamentació corresponen al segle XVIII, segle de grans reformes dins el recinte del convent, entre elles l'edificació d'un nou temple (cal recordar que a la gran pedra que hi ha a l'altar major apareix la inscripció "Fou traslladada a esta església lo anys 1773", a més d'una altra inscripció en lletra més petita).

Després fou la capella del Col•legi Màxim dels jesuïtes, des el 1854.

I, des del 1928-1929, església parroquial del raval de Jesús.

Cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autors, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercataunya@gmail.com