divendres, 24 de juny de 2016

IN MEMORIAM. ESCOLA DE SEGURA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. SAVALLÀ DEL COMTAT. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Des del del filofranquisme es defensa que la historia comença amb Francisco Franco Bahamonde f (El Ferrol, 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975), imagino que volien fer coincidir els any del seu naixement amb el començament d’una nova era, i la resta del món els va dir que desfer-se de més d’un milió d’essers humans encara es podia entendre però que això ja era massa.

En tot cas, abans de la dictadura franquista, LA MAJOR PART DE POBLACIONS DE CATALUNYA, tenien escola, pública, confessional o privada, volem recuperar aquesta part de la prehistòria de la humanitat ‘decent’.

Felicitava – com toca fer-ho el dia 26-06-2016 – al Joan Montagut Salat, i sortia el tema dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, em comentava que l’any 2013 havia retratat l’escola de Segura, que depenia des de l’any 1763 del Capítol de Tortosa que la senyorejà fins al segle XIX, avui Segura està inclosa al terme de Savallà del Comtat, a la comarca de la Conca de Barberà, província de Tarragona.


L’edifici fou promogut per Isidre Gassol i Civit ( Segura, [Savallà del Comtat] , 9 de novembre de 1831 - Barcelona, 17 de febrer de 1917), i donada al poble l’agost de 1914, com es recull una placa : “ESTA CASA ESCUELA FUÉ EDIFICADA POR EL EXCMO Sr ISIDRO GASSOL Y CIVIT HIJO DE ESTE PUEBLO Y DONADA AL MISMO EN AGOSTO DE MCMXIV”, el text s’escrivia en llengua castellana, per deixar com a mentider al rei Juan Carlos I de España , que deia el 23 de abril de 2001, “a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano” http://www-ma4.upc.edu/~comellas/catalanofobia.pdf

Ens agradarà tenir noticia del mestre d'0bres i/o arquitecte, autors del projecte a l'email coneixercatalunya@gmail.com

En la meva recerca m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Que a Segura, Conca de Barberà, Tarragona, aprenien a llegir i escriure abans de la dictadura franquista està fora de dubte, oi?.

Si no apareix a https://issuu.com/1coneixercatalunya , entre les 935 escoles que tenim publicades, la del poble son vius i/o vas néixer, pregunta-ho a les persones d’edat que encara estiguin vives, i ens ho envies a coneixercatalunya@gmail.com i/o publica-ho a :
https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
La memòria històrica es recuperarà NOMÉS si ho volen els ciutadans.

La noticia del dia és l’èxit dels partidaris de que la Gran Bretanya surti de la Comunitat Econòmica Europea , nosaltres preveiem que ara caldrà trobar estadistes amb capacitat de generar entusiasme vers l’idea d’Europa, i lamentablement no veiem ningú a les files del PP i/o del PSOE que tingui aquest perfil. Tampoc dissortadament en els partits de la NOVA POLITICA.