diumenge, 5 de juny del 2016

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE BELLTALL ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. PASSANANT I BELLTALL. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Bonet Miró Isidre, em deixava un comentari en relació a l’escola de Belltall, a la comarca de la conca de Barberà, Tarragona, abans de la dictadura franquista ; no hi havia escola pròpiament dita. Es va fer estudi (així ho anomenaven fins i tots després de la guerra) en diverses cases amb suficient espai disponible. Què jo sàpiga: Cal Carlà, Cal Badio i Ca l'Arcís i alguna altra.

La foto és de 1926 a la porta de l'Església de Sant Pere , amb els nens més grans que anaven a estudi, i el seu mestre. El meu pare que era dels petits del grup de la foto havia nascut el 1919.


Nenes amb la seva mestra Doña Cecília (1920, aprox.)


Es pot veure més informació a www.Belltall.info

Em penjava una imatge de l’edifici de l’escola de després de la guerra, que acull avui algun serveis públics.



El sostre demogràfic de Passanant s’assolia al cens de 1930 amb 1014 veïns, cal valorar el fet luctuós del 28.05.1928 : https://catalunyaennegre.wordpress.com/tag/la-pobla-de-ferran/ a darreries de l’any 2014 constaven 154 habitants. La pèrdua d’un 84,81 % de la població supera fins el percentatge dels danys patits per Hiroshima i Nagasaki desprès del bombardeig atòmic, cal felicitat als feixistes, cleptofeixistes i fins a la ‘Democraciola’ que patim d’ençà de 1978 per aquest ‘èxit’.

L’Arxiu Comarca de la Conca de Barberà, em comunicava que custodia els fons dels ajuntaments de la comarca, excepte: Forès, l'Espluga de Francolí, Passanant, Santa Coloma de Queralt & la Pobla de Carivenys , Sarral, Vilanova de Prades.

Ens manquen encara molts edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de la Conca de Barberà, sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.

La comarca i Catalunya us en deurà una.

Hem superat les 900 publicacions a https://issuu.com/1coneixercatalunya