dissabte, 25 de juny de 2016

Hotel Villa Retiro Monument & Spa. Xerta. L’Ebre jussà. Tarragona

La casa , obra de Josep Fontserè i Mestre (Barcelona, 1829 - Barcelona, 15 de maig de 1897), pertanyia a una família d'indians natural de Xerta.

Abans d'esdevenir hotel pertanyia al nét del primer propietari.

La construcció de la gruta està datada l’any 1904, obra de Luis Julio, arquitecte paisatgista. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest arquitecte paisatgista, i dels promotors de l'edifici.

Avui es seu de l'Hotel Villa Retiro Resort, del grup www.grupjfebrotels.com

Patrimoni Gencat ens diu, edifici de planta quadrada amb planta baixa i pis. Està situat a la part superior d'una parcel•la totalment enjardinada amb un parc, estany i gruta datat a principis del segle XX. El que més destaca de l'edifici són els merlets de rajola vista i les petites torres cantoneres fetes amb maó que donen un aspecte fortificat al conjunt. La composició es caracteritza pels grans buits centrals, protegits per reixes de forja. Les golfes presenten petites obertures el•líptiques a mode de fris corregut.

La porta central és un arc de mig punt, coberta per un porxo sostingut per dues columnes robustes i dues falses pilastres acanalades que imiten l'estil jònic, de ciment, i que sostenen una tribuna amb accés pel primer pis.


El Josep Olivé Escarré continua fent 'la volta a Catalunya', i desprès de 176 viatges té quasi 2000 fotografies de 13 X 18.