dimarts, 28 de juny de 2016

ESGLÉSIA DE SANT LLUC EVANGELISTA. GIRONA

Berenguer de Montjuïc m’aclaria que l’edifici que retratava havia estat l’església de Sant Lluc Evangelista , construïda per ordre dels beneficiats de la catedral en un solar en el qual havia estat el benefici de nostra Senyora de les Puelles.


Les obres es van iniciar el 9 de setembre de 1724 i l'església fou beneïda el 5 de febrer de 1729. La llicència per l'edificació va ser concedida pel bisbe Dr. Josep de Taverner i d'Ardena (17 de maig de 1670, Barcelona - 16 de gener de 1726, Girona), fill de Miquel Joan de Taverner-Montornès i d’Ardena, Comte de Darnius i les Illes i cavaller de l’orde de Sant Joan, el capítol de Sant Feliu i els jurats de la ciutat.

La descripció tècnica ens diu; església de traces molts senzilles, clar exponent del barroc català més simple. La façana és de pedra picada amb portalada rectangular, una fornícula amb adornaments barrocs i una finestra per rosetó. L'estretor del carrer del Llop (carrer del Rei Martí) provoca el retrocés del cos més oriental de la façana principal la qual per la simetria donada per la línia superior del frontis. L'interior és d'una sola nau i té un amplia creuer amb cúpula circular. El campanar és de planta quadrada amb obertures a cada banda i reforç superior.

Actualment l'església de Sant Lluc Evangelista , és el ‘ Castrum’ del Manaies de Girona. L'edifici va ser projectat pels arquitectes Simó Ferrer, Pere Garau i Miquel Feixas el segle XVIII.

L'escultura que la presideix, damunt la porta, representa a Sant Pau i és feta de fa pocs anys, obra del metge dentista, manaia i escultor gironí Josep M. Trull Gimbernat.

Lluc l'Evangelista fou deixeble de Pau de Tars que l’anomenava ‘ el metge estimat ‘ i autor de l'Evangeli segons Lluc i dels Fets dels Apòstols; era natural d'Antioquia de l'Orontes, per tant no era jueu, això es veu quan Pau el separa dels circumcisos (Col. 4, 14).