divendres, 10 de juny de 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE CORCÓ. L’ESQUIROL. OSONA

La primera església de Santa Maria de Corcó, de la qual se'n tenen notícies d'ençà el segle X, cal situar-la a l'antic mas de la Bertrana.

Al segle XVIII, la població anava creixent a redós de l'antic camí de Vic a Olot formant-se el nou nucli de l'Esquirol. La nova església parroquial s'edificà en aquest nou nucli entre el 1721 i el 1743, vint anys més tard s'hi erigia el campanar.

L'arquitecte fou en Josep Morató Selles ( 1712-1768)

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGíTIM de la II Republicà, es va destruir l’edifici, quedant només dempeus el campanar.

L'església actual obeeix a la reforma de Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Osona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966 ) a partir de l'any 1940.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; església d'una sola nau orientada de llevant a ponent, el presbiteri és marcat i forma capelles als murs laterals. La nau té una gran amplitud i el presbiteri és cobert amb volta quatripartita.

Als peus hi ha el cor, està decorada amb pintures llevat el sostre. La façana té el capcer triangular, el portal d'entrada és rectangular emmarcat amb pedra, deixant a cada extrem una fornícula que aixopluga les figures de Sant Joaquim i Santa Anna. Al damunt hi ha un òcul circular. A l'extrem nord de l'edifici s'hi eleva un campanar de torre amb mirador a la part superior, on hi ja unes obertures en forma d'ogiva que emmarquen les campanes.

De l’església de Sant Roc del nucli de Cantonigròs no se’n té noticia de qui va ser l’arquitecte, ni tampoc de que patis cap dany en el període 1936-39, us sembla inversemblant que el mateix Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Osona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966 ) que refeia l’església i la casa parroquial de l’Esquirol, fes el mateix a Cantonigròs?.


No trobava tampoc cap dada de l’edifici de l’escola de les Monges, transformada avui en Residencia de la Tercera Edat. Sou pregats de fer-nos saber a l’email coneixercatalunya@gmai.com quan es va fer l’edifici, i qui en va ser l’autor.