dilluns, 20 d’agost del 2018

Reflexions sobre el patrimoni immoble de Catalunya. El Rotllo de Cassà de la Selva, la botiga de l’Anastasi Miralles a Castellar del Vallès, i les cases de la Papallona de Granollers i Barcelona.

El Joan Dalmau Juscafresa fa una excel·lent tasca de divulgació del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, publicava recentment:
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/2018/08/el-rotllo-cassa-de-la-selva-el-girones.html

Joan Dalmau Juscafresa

Del que patrimoni Gencat en diu; Edifici entre mitgeres de dues plantes. Hi ha un habitacle al pis i un bar en la planta baixa. Cal destacar la forma circular de les obertures en façana que recorden els tractaments formals del modernisme sobretot en alguns edificis comercials. La façana és tota arrebossada i pintada. Atribuïda a l’arquitecte Isidre, BOSCH BATALLER ( Vilanna, 1875-1960 )

No confirma aquesta dada el Col·legi d’Arquitecte de Catalunya a Girona :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Cass%C3%A0+de+la+Selva&page=3&pos=27

A Castellar del Vallès tenim un edifici extraordinàriament similar :
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/02/breu-historia-del-numero-20-de-la.html

Antonio Mora Vergés

Respecte del qual hom considera que té relació almenys amb altres dos edificis:
http://vptmod.blogspot.com/2009/11/barcelona-granollers-casa-de-la.html

Barcelona.Valentí Pons Toujouse

Granollers. Valentí Pons Toujouse

No dubtem pas que l’edifici de Cassà de la Selva sigui de l’arquitecte Isidre, BOSCH BATALLER ( Vilanna, 1875-1960 ), ni tampoc de la relació entre la casa de Granollers i la de Barcelona, atribuïda la primera a Josep Graner i Prat (Casserres, Berguedà, 1844-1930), i confirmada l’autoria de la segona per aquest mestre d’obres que deixava la seva empremta a Castellar del Vallès.

En matèria de patrimoni històric a Catalunya estem a les beceroles.