dissabte, 11 d’agost del 2018

ELS ESGRAFIATS DE CAL VERDAGUER ELS REFEIA FERRAN SERRA SALA ‘ FERDINANDUS SERRA’?. AVINYÒ. EL BAGES. CATALUNYA

Retratava la façana esgrafiada de cal Verdaguer a la població d’Avinyò, a la comarca del Bages, a la nació esclava de Catalunya.


El Mapa de Patrimoni ens diu ; masia de planta rectangular amb la façana principal orientada a llevant. Aquesta façana presenta una gran galeria amb tres nivells ben proporcionats d'obertures d'arc de mig punt, i hi ha presència d'esgrafiats fets del 1722.

Durant els anys 80 del segle XX es va fer la reconstrucció dels esgrafiats de la façana de les galeries tal com eren originàriament recuperant un rellotge de sol que signa que els esgrafiats foren fets el 1722.

El rellotge de sol que hi ha a la façana de migjorn està inclòs a l'Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans.

Us deixo una pregunta, la reconstrucció la feia Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988), més conegut com Ferdinandus Serra?.

A la façana que dóna a la plaça major, hi ha dos cossos diferenciats. Un de més petit i rectangular, situat a orient, més antic que l'altre i on podem observar la llinda amb la inscripció: "Joan Verdaguer 1670). L'altre cos, més occidental té la figura més quadrangular i és el que dóna tan a la plaça major com al carrer Barnola.

Avinyò conserva encara força patrimoni històric, no documentat o documentat de forma barroera, us deixo un parell d’imatges amb el prec de que ens ajudeu a documentar-les, per endavant us en donem gràcies, coneixercatalunya@gmail.com



Del REINO DE ESPAÑA no en podem esperar res, i als catalans ens cal posar-nos les piles, i fer realitat allò que de nosaltres deien els refranys ‘ els catalans de les pedres en fan pans’.