dijous, 2 d’agost del 2018

SANTA MARIA DE MONTANYÀ. EL MONTANYÀ. SEVA. OSONA. CATALUNYA.

Mn. Pedrojosé Ynaraja Díaz s’ocupava d’aquesta esglesiola com ho havia fet en el seu dia amb la capella del Sagrat Cor de Jesús de la Llobeta al terme D’Aiguafreda, avui malmesa i dessolada.


Visitàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ) i l’Antonio Mora Vergés, la urbanització del Montanyà, al terme de Seva, a la comarca d’Osona, el 12 de juliol de 2018, esperava trobar molta més activitat, malgrat que els dies ‘gloriosos’ ja fa anys que van passar:

https://www.sport.es/es/noticias/barca/fiesta-famiiar-los-cruyff-montanya-5996971

http://www.publico.es/actualidad/barca-vuelve-entrenarse-montanya-lugar.html

https://as.com/futbol/2008/04/22/mas_futbol/1208845643_850215.html

http://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/mor-als-79-anys-lempresari-de-la-construccio-valenti-leiro/

la figura i les dades del promotor son les següents : Valentí Leiro i Paz ( Pontevedra, 1932 — Seva, Osona, 7 d’abril de 2011)

Fill d’un picapedrer, l’any 1944 arribà a Catalunya amb la seva família, que s’instal·là a la masia del Rieral, entre Aiguafreda i Tagamanent, on començà a treballar amb el seu pare.

Al cap d’uns anys adquirí una pedrera pròpia i creà les empreses Xemeneies Leiro, que esdevingué una de les primeres del sector a l’Estat, i més tard, Pedra Natural Leiro, de materials de construcció. Posteriorment l’empresa derivà cap al sector hoteler, la restauració i l’immobiliari.

L’any 1973 obrí un restaurant, El Muntanyà (Seva), que fou l’inici d’un ambiciós complex urbanístic, residencial i esportiu. Amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992) fou inaugurat El Muntanyà II, habilitat com a subseu olímpica d’hípica. Creà, a més, les empreses immobiliàries Urbisnau i Eurolar 2000.

Fou també alcalde de Tagamanent entre els anys 1968 i 1979. Membre destacat de l’Associació d’Empresaris Gallecs de Catalunya, el Govern gallec li concedí la Medalla de Galícia (1993). L’any 2006 obrí l’hotel balneari Aguas Santas a Ferreira de Pantón (Lugo).

L’any 2002 rebé la Medalla del Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor del projecte tècnic, tant de la urbanització, com de l’hotel i l’esglesiola de Santa Maria de Montanyà


No disposa, o almenys no he trobat la manera accedir-hi , d’un catàleg de patrimoni en línia l’Ajuntament de Seva.

Cerquem una entitat pública i/o cultural que vulgui fer-se càrrec de la col·lecció de més de 3000 fotografies en color de Catalunya, que en format 13X18, i en nombre aproximat de 3000, ha fet el Josep Olivé Escarré. No defugim tampoc ofertes econòmiques de particulars i/o empreses, que s’hauran d’adreçar a castellardiari@gmail.com