dimecres, 1 d’agost del 2018

ESCOLA DEL CARME. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

L’autor de l’edifici de l'escola Nostra Senyora del Carme de Sabadell, ( Vallès Occidental) fou l’arquitecte Bernat Pejoan i Sanmartí (Sant Vicenç de Castellet, 22 d'octubre de 1864 - Barcelona, 30 de desembre de 1920); entre les seves obres destacades, cal mencionar la Casa Padró Riera, les cases Leandre, J.Victori i l'església de Valldaura, totes tres a la ciutat de Manresa ( Bages ] També és l'autor de l'actual façana neoclassitzant del Santuari del Sant Crist de Balaguer ( La Noguera)

L'edifici de l'escola Nostra Senyora del Carme (carmelites) va ser edificada el 1905 com a centre educatiu. Presenta una estructura en "U" articulat a partir d'un pati central. La façana presenta decoracions obrades en maó.

Patrimoni Gencat ens diu ; edifici concebut per tal d'allotjar l'escola i la vivenda de la comunitat de religioses. La façana principal s'articula en tres cossos: el lateral dret (zona destinada a l'habitatge de les religioses), el central i lateral esquerre (zones d'ensenyament).

En la decoració del mur destaquen els elements arquitectònics originaris del món medieval, bàsicament, als que es dóna un tractament estilitzat, com és el cas dels arcs de mig punt, d'ogiva, conopials, etc. La distribució és simètrica, sent la façana central de major amplada. L'ornamentació es concentra a la planta baixa i al primer pis, amb una alternança dels arcs de les finestres que estan centrades per tres finestres geminades que es repeteixen a cada cos.

L'edifici ha sofert diverses modificacions, sobretot pel que fa al sector destinat a les aules (central i lateral esquerre). Aquest sector s'estructura al voltant d'un pati porxat en forma d'u. Les ales laterals presenten arcades realitzades en maó vist. L'antiga capella del convent s'ha transformat en un gimnàs. Quina era l’advocació de la capella?. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La distribució original s'ha vist modificada al llarg dels anys, responent a les necessitats de la docència a la que estan dedicades les religioses.

Aquestes reformes s'estructuren en diferents etapes: 1932, 1964, 1974-1978, 1982 i 1986.




Avui, 1 d’agost de 2018, s’hi estava treballant quan feia les fotografies.


Bernat Pejoan i Sanmartí (Sant Vicenç de Castellet, 22 d'octubre de 1864 - Barcelona, 30 de desembre de 1920)