dijous, 30 de maig del 2019

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE FARES. SANT FERRIOL. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Matias En Mais Castanyer, publica fotografies de Santa Maria de Fares, al terme de Sant Ferriol, a la comarca de la Garrotxa.


Patrimoni Gencat
ens diu; Les primers notícies que disposem de Santa Maria de Fares corresponen a l'any 977 en que fou cedida per Miró, Comte de Besalú, a l'església de Sant Genís i Sant Miquel de Besalú. Amb el nom de "Santa Maria que est in Faxis" es troba esmentada a la butlla del Papa Gregori V, a favor de Santa Maria de Besalú -redactada l'any 998-. El Comte Bernat Tallaferro va confirmar, l'any 1000, les possessions de Santa Maria de Besalú, citant l'esglesiola de Santa Maria de Fares com "Sancta Maria sita in villa Fraxis".

Esglesiola dedicada a Santa Maria, havia estat l'església parroquial del poble de Fares fins que aquest fou agregat a la parròquia de Sant Vicenç de Besalú. És d'una sola nau i, possiblement, bastida en època romànica; la primitiva porta d'ingrés, amb arc de mig punt, fou cegada per construir-ne una altra de més àmplia, de forma rectangular. Damunt del frontispici s'alça el vell campanar, que originàriament fou d'espadanya de doble obertura i transformat en torre amb un teulat a quatre vessants.

Fotografia del interior de Jordi Contijoch Boada

Tot i el seu origen romànic, la porta va ser cremada al segle XVIII, i reconstruïda posteriorment seguint la tipologia originària. A la porta hi ha la següent inscripció:

"VYALSSMTS DEAY 1717 FOUCRAMADA"

El forrellat conserva la data de 1837.

Fotografia de 1998. Olga Sacrest i Roca

Les campanes foren penjades l'any 1703.

1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

Més fotografies de Santa Maria de Fares:
https://www.flickr.com/photos/jvinolase/albums/72157680589337882