dijous, 9 de maig del 2019

LA MASÓ DE SELMA - TORRE I CAPELLA DE LA MASÓ. AIGUAMÚRCIA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia a Patrimoni Gencat ; la Masó és un gran casal, bastit en un lloc enturonat, amb edificis annexos -capella, casa dels masovers, cellers, molins pallisses, estables una torre,...- rodejats per una tanca. El conjunt data del segle XVI, amb afegits posteriors i vestigis anteriors. Es tracta d'una construcció de planta rectangular amb baixos, planta noble i golfes coberta amb teulada a quatre vessants.



https://core.ac.uk/download/pdf/39006279.pdf
Massana era fill del mas de la Magina i sabem que havia fet recerques històriques.
https://www.enciclopedia.cat/EC-EEC-4994.xml

Ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs de Lluís Porta Massana, i si fos possible una imatge fotogràfica. L’Estudi de la Masia Catalana és poc curós pel que fa aquests detalls.

Fiona Morrison Porta, em deixava un comentari, sóc neta de Lluis Porta Massana, el meu avi va néixer el 8 de juny del 1902 a Vilarodona i va morir el dia 1 de desembre del 1999 a Sant Joan les Fonts

Torre de planta quadrada, de 5 x 5 metres de planta i 12 metres d'alçada, adossada a una masia. Es troba ubicada a la cantonada sud-oest de l'edifici principal. Les cantonades són de carreus i els paraments de maçoneria. El tipus de fàbrica i l'espitllera semblen d'època gòtica.

Possiblement va ser seu d'una sotscomanda templera.

El conjunt té una capella dedicada a Sant Pere . que el propietari Pere Soler de la Masó manà construir el segle XVI seguint el model de la capella del mas de Santa Agnès.

Apareix esmentada l’any 1578 en un document del propietari en què manifestava que tenia el lloc pel comanador de Selma.

Aiguamúrcia s’esforça en recuperar la memòria del seu patrimoni històric :

http://www.aiguamurcia.cat/urbanisme/03.9.1_ANNEX%20masos%20de%20Selma.pdf

https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Mas%C3%B3_de_Selma

Fotografia. Àngela Llop Farré

http://relatsencatala.cat/relat/la-maso-de-selma-aiguamurcia-el-camp-sobira-de-tarragona/1044718

Ens agradaria rebre imatges del interior de la capella a l’email coneixecatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

 

 

 

 

 

1 comentari:

Fiona Morrison Porta ha dit...

Hola, soc la Fiona, neta de Lluis Porta Massana, el meu avi va neixer el 8 de juny del 1902 a Vilarodona i va morir el dia 1 de desembre del 1999 a Sant Joan les Fonts, m’ha fet molta il-lusiò trobar aquest lloc web, gràcies per la vostra feina!