dimecres, 1 de juliol del 2020

ESGLÉSIA DE SANT PERE. ALTET. TÀRREGA. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA

El Raul Pastó Ceballos retratava la façana de l’església parroquial d’Altet , petit nucli situat al sud-oest del poble de la Figuerosa, a uns 4 km de Tàrrega.



https://www.google.com/maps/search/alet.+t%C3%A0rrega./@41.6568745,1.1081611,12.54z

En la recerca de dades llegia :
https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-2435801ag.xml

El petit nucli d’Altet és situat al sud-oest del poble de la Figuerosa, a uns 4 km de Tàrrega.

De la primitiva església romànica, en l’actualitat no en queda cap rastre; tanmateix, ja apareix esmentada l’any 1098 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Guissona. Segons consta en aquest document, l’església d’Altet es trobava subjecta, juntament amb d’altres, a la canònica de Guissona. Aquesta situació no es va mantenir gaire temps, ja que en la butlla que el papa Eugeni III atorgà l’any 1151 a l’església de Santa Maria de Solsona, consta que el temple d’Altet era possessió seva. La propietat d’aquesta església per part de Santa Maria de Solsona és confirmada l’any 1163, amb motiu de la seva tercera consagració, i poc després, el 1180, en una butlla del papa Alexandre III.

Altres referències sobre l’església d’Altet són més tardanes; així, consta que en la dècima col·lectada a la diòcesi d’Urgell l’any 1391 el seu rector contribuí amb 16 sous.

L’actual església parroquial de Sant Pere fou bastida l’any 1792 dins l’estil barroc.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=29967

Església dividida en tres cossos, el central més alt que els laterals. Al centre hi ha la portalada caracteritzada amb un arc rebaixat amb dues falses pilastres adossades al costat de la porta i a sobre un nínxol amb la figura de Sant Pere de bronze. Al centre de la façana s'obre un petit rosetó amb vitralls de colors que il·luminen l'interior. Pel que fa al seu interior és de nau única coberta amb volta de canó dividida en quatre trams que convergeixen en quatre contraforts exteriors a cada banda. En els murs interiors hi ha revestiments de policromia en tota l'església en estat de conservació regular. La capçalera és de tram recte i el contracor és elevat.

https://www.tarrega.cat/pobles/altet
La població d'Altet experimentà un creixement demogràfic els segles XVIII i XIX, acompanyat d'una ampliació urbanística. El segle XVIII també es reformà l’antic castell i es construí el Carrer Major. Concretament, l'any 1772, es bastí l’església parroquial de Sant Pere. Durant el segle XIX, l’antic nucli medieval s’amplià cap als carrers de Baix, La Font, Raval de les Eres, Dalt i Roser.


Dins el terme d’Altet es troben les restes medievals del castell de l’Ofegat.

Altet es transformà a finals del segle XV en una baronia en comprar-lo la baronessa de Soldevila.

L’any 1559, Elisabet de Soldevila, casada amb Onofre de Pons, van vendre el castell de l’Ofegat, el terme i tots el drets del poble al consell general de la vila de Tàrrega.

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=8313

Ara que ‘la nova normalitat’ us permet sortir de la vostra ‘regió sanitària’, poseu Tàrrega, l’Urgell jussà, Catalunya a la vostra agenda. NO ho ajorneu, dóna tota la sensació que vivim en un miratge que es pot acabar sobtadament. Mascareta, distància de seguretat i evitar tant com us sigui possible les aglomeracions.

Compadiu-vos dels que ens han AMAGAT - i ens AMAGUEN - les dades de les persones que han traspassat víctimes de la Covid. 19

Déu els passarà comptes.