divendres, 31 de juliol del 2020

CAPELLA DEL CEMENTIRI NOU DE BELIANES ADVOCADA AL SANT CRIST DE LA BONA MORT. LA VALL DEL CORB. L’URGELL. LLEIDA.

El Raul Pastó Ceballos publicava fotografies de la capella del Cementiri nou de Belianes , datat entre 1888-1910, a la Vall del Corb, a la comarca de l’Urgell, a Lleida.



No hi ha cap dada – com és mal costum – de l’autor d’aquest recinte, ni de la capella de la que tampoc es fa esment de la seva advocació que acostumava a ser la del Crist de la Bona Mort. En demanàvem dades al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya, ( Arxiu Gavín) , que ens confirmava l’advocació al Sant Crist.

http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-de-lurgell/belianes/


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=11963

https://ca.wikipedia.org/wiki/Cementiri_de_Belianes

Quan al topònim, el diccionari català valencià balear ens diu; etimologia incerta. Sembla un derivat llatí, amb el sufix -ānas, d'un nom personal que pot esser Bellius, Abellius o Abilius, segons Aebischer Topon. 68.

Altres però, defensen la seva procedència del nom de persona àrab Abu-l-Ayan.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellariari@gmail.com , tant les relatives a l’autor del fossar,com del origen i significat del topònim.

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de la Vall del Corb, de la comarca de l’Urgell, ...., de Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !