divendres, 10 de juliol del 2020

TORRE MILÀ. EL MONTMELL. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos retratava la Torre de cal Saumell, al terme del Montmell, a la comarca del Penedès jussà.Coneguda tambñe com la Torre Milà, patrimoni Gencat la descriu aixi ; Restes d'una torre rodona medieval, datada al segle XI, situada prop de la carretera d'Aiguaviva a Vila-rodona.

Ha donat nom al serral on es troba.

La torre té un diàmetre de menys de 3 metres i una alçada de 7 metres.

L'espai inferior està tancat per una falsa volta.

Originàriament devia tenir un pis superior on s'obria la porta d'accés.

A l'interior hi ha vestigis d'opus spicatum.

Quan al topònim Montmell , Pere Balañà i Abadia defensa un origen àrab “ al-masal “ , lloc on les i agües corren,

https://books.google.es/books?id=VNawqNwMiJ4C&pg=PA80&lpg=PA80&dq=montmell.+toponimia&source=bl&ots=JqxfyuRHXb&sig=ACfU3U1qph4GFuqO__QK9DJXdEiHKSS6vQ&hl=ca&sa=X&ved=2ahUKEwjgr4qG0bDqAhXkQkEAHcdDCJQ4ChDoATAAegQIChAB#v=onepage&q=montmell.%20toponimia&f=false


Al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya, diuen : nn la documentació antiga Monte Macellum (Segle X), literalment ‘muntanya del mercat o carnisseria’

El diccionari catala valencià balear defensa que etimològicament evoluciona de Mont Maell, procedent del llatí monte Macelli, nom propi d'home. En els documents medievals apareix citat el «termino montis macelli» (Cartulari de St. Cugat, fol 99, n.o 340), «monte Macellum» (a. 974, ap. BDE, xxvi, 52 53).

Ens caldria cercar el diccionari etimologic i/o el Onomasticon Cataloniae de Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)

O l’ Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes, de Manuel Bofarull i Terrades (Badalona, 1923 - ?, 10 d'agost de 2009)
Trobo versemblant la tesis de Pere Balañà i Abadia.

Ja sabeu però, que en toponímia – que no en política – tothom pot dir la seva, oi?.