dilluns, 20 de juliol del 2020

ESGLÉSIA DE SANT SADURNI. LA ROCA. EL VALLÈS ORIENTAL.

El Crisant Palau‎ publica un parell de fotografies d’èpoques diferents de l’església parroquial de la Roca del Vallès, advocada a Sant Sadurní.


les dades històriques diuen que el temple fou fet consagrar el 932 per Emma, abadessa de Sant Joan de les Abadesses, que sembla que repoblà el territori amb gent de la vall de Sant Joan , l’anay 1559 seria totalment renovada.

Aquesta església, que és la que ens ha pervingut, és d'una nau (dividida en tres trams coberts amb volta de creueria), amb dues capelles laterals per banda, construïdes entre els contraforts, que sobresurten de la fàbrica de l'edifici; l'absis és poligonal i la porta, a la façana de ponent, és del tipus del gòtic tardà, amb detalls renaixentistes. Les mènsules que sostenen les arqueries i les gàrgoles del capdamunt dels contraforts són esculpides, com també ho són les claus de les voltes.

L'església posseeix un magnífic retaule barroc dedicat a sant Sadurní i col·locat a l'altar major.

Fou obrat per Antoni Comas i data del 1620; consta d'un cos de cinc compartiments i d'una predel·la.

S'hi representen, en relleu esculpit, pintat i daurat, escenes de la vida de la Verge i de la de sant Sadurní. També, al sòcol, n'hi ha del Nou Testament.

L'església de Sant Sadurní de la Roca, durant la guerra de Successió, fou utilitzada com a caserna per les tropes de Felip V.
En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes que encapçalats pel general Franco s’alçaven contra el govern LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC de la II República, i que aconseguien per eterna vergonya la col·laboració de la Jerarquia de l’església nacional catòlica, amb alguna nobilíssima exempció com l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), Sant Sadurní va patir danys severs :

https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona

https://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/content/la-roca-del-vall%C3%A8s-esgl%C3%A9sia-parroquial-de-sant-sadurn%C3%AD

Cap dada, com és molt mal costum, de l’autor de la reforma/reconstrucció que es duia a terme desprès de la victòria militar dels revoltats feixistes. Ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

En la visita que fèiem l’any 2009
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/07/villa-amorozo-la-roca.html

retratàvem únicament l’exterior , sense ressaltar de manera especial les múltiples gàrgoles d’aquest temple parroquial, que mereixeria sens dubte la seva inclusió en una guia de monuments que cal conservar, i per descomptat juntament amb

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/07/santa-maria-de-malanyanes.html, i http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/07/santa-agnes-de-malanyanes.html, potenciar com atractius del turisme cultural.

Sant Sadurní ha rebut alguna ‘bona noticia’:
https://www.somvalles.cat/noticia/19290/lesglesia-de-sant-sadurni-de-la-roca-torna-a-lluir-el-retaule-major

Arribeu-vos a , a la Roca del Vallès, .., volteu per Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, com deien a bombo i plateret , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !