dilluns, 13 de juliol del 2020

BASÍLICA DELS SANT JUST I PASTOR. BARCELONA

l’Assumpta Figueras Viñas publica una fotografia de la façana de la basílica dels Sant Just i Pastor, la tradició sosté que aquesta seria l'església més antiga de Barcelona. Cert o no, el que queda clar és que l'edifici del segle XIV s'aixeca en un dels indrets amb més encant i més desconeguts del Barri Gòtic. Un exemple més de l'esplendor de la ciutat a l'època medieval.


L'any 801 el rei Lluís el Piadós encapçalava la reconstrucció de Barcelona després de la reconquesta franca. És llavors quan es funda un temple dedicat als Sants Just i Pastor, al cor de la ciutat. D'aquella església romànica no en resta res. Al seu lloc s'hi erigeix un edifici construït el 1342 en estil gòtic. Amagat en un extrem de l'encisadora placeta de Sant Just, al centre de l'aleshores noble barri de Palau, l'edifici sorprèn per la seva austeritat.


L'estructura, d'una sola nau i absis poligonal, allò que explica la bellesa d'aquest temple. Queda tancat per una volta de creueria on s'hi descobreixen claus de volta amb escenes de la vida de la Mare de Déu.

Se’n ha escrit molt i bé d’aquesta església dedicada inicialment a Sant Celoni i posteriorment als sants Just i Pastor , també coneguts com els Sants Xiquets, els Sants Nens o els Sants Infants.


https://www.inh.cat/articles/L-esglesia-i-catedral-visigoda-de-Sant-Just-i-Pastor-esmentada-com-St.-Iuste-

https://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/intervencionsarqueo/noves-descobertes-arqueologiques-a-la-basilica-dels-sants-martirs-just-i-pastor-de-barcelona-pla-barcino/

https://lespedresdebarcelona.blogspot.com/2015/10/sants-just-i-pastor.html

https://www.barcelonaturisme.com/wv3/ca/page/1209/esglesia-sant-just-i-pastor.html

https://sites.google.com/site/arxiudelssantsjustipastor/home

http://cartaarqueologica.bcn.cat/Docs/3331/2013_09_26_10_43_55_MEMORIA-068-11.pdf

https://www.enciclopedia.cat/ec-ag-0210201.xml


Els enllaços de Patrimoni Gencat NO FUNCIONEN, quan els ho feia saber em dient ; estem treballant per arreglar-ho, encara no sabem quan tornarà a estar operatiu.

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Barcelona , , ...., ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !