diumenge, 26 de juliol del 2020

LA RECONSTRUÏDA TORRE DE GUAITA I BADA DEL MAS DE MORENET, LA MUSSARA. VILAPLANA. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos , visitava el mas dit de Morenet de recent reconstrucció, al Cingle del Grau del Cirerer, al nord de la Vilaplana, prop del repetidor de la Mussara, a la comarca del Camp jussà de Tarragona.


Patrimoni Gencat
ens diu; antiga masia fortificada, situada en el replà que queda damunt del Cingle de la Conca i sota el del Paredot. Del conjunt, destaca la torre que segons la tradició és podria remuntar al segle XII-XIII, que fa 6,5 per 5,2 metres de mides exteriors, feta de carreus ben tallats a les cantonades i maçoneria, amb parets d'un gruix de 1,10 centímetres. No fa més de 5 metres d'alçada, el més probable però, és que fos més elevada. Façana amb una porta adovellada amb arc de mig punt, una mica descentrada. Volta en aquesta planta, finestra quadrada, nova o bé molt restaurada, al primer pis. La portalada de mig punt i els merlets són de factura recent i procedència incerta, les espitlleres de pedra sense tallar són autèntiques i podrien ser d'origen medieval. Havia estat coberta amb una teulada a dues vessants, substituïda ara per una terrassa amb merlets i petites gàrgoles modernes. Divisió interior de fusta, potser substituint un pis del mateix tipus. Xemeneia a l'interior, amb llar.


La recent reconstrucció del conjunt del mas ha permès deixar la torre, que possiblement data del segle XVI (encara que podria ser més antiga), exempta i vistent.


La tradició diu que el mas fou bastit aprofitant les restes d'una fortificació musulmana.

Un testament de l'any 1906 esmenta el Mas de'n Morenet.

El Registre de la Propietat de Reus de l'any 1921 l'esmenta com a partida de terra.

http://www.vilaplana.oasi.org/niv2.php?id=60

https://www.dipta.cat/RBIV/biblioteca/topomussara/files/assets/common/downloads/toponims.pdf

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Vilaplana , del Camp jussà de Tarragona, ...., de Catalunya, ara que encara és possible.

Eviteu-ho coincidir amb els Borbons, i feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html


https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !