dimarts, 21 de juliol del 2020

EL MOLI FARINER DE L’ALBIÓ AL RIU CORB. LLORAÇ. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos retratava les restes d un dels molins d'Albió (el Molí de Dalt) , localitzat vora el pont que travessa el riu Corb, hom defensa que l’explotaren, i potser el construïren, els templers.




Patrimoni Gencat ens diu; edifici excepcional que conserva pràcticament sencera la seva estructura medieval a més de les séquies, la bassa i el cacau .

Construcció de planta quadrada i aparença turriforme, té soterrani, tres pisos i golfa, tots construïts de carreu molt ben aparellat, tant els murs com les voltes i els arcs.


El soterrani, que és on hi havia el rodet, està cobert d'una volta de canó apuntada.


Al damunt hi ha la planta baixa, que era sala de moles, coberta també amb volta de canó apuntada.

Els dos pisos superiors eren magatzem de gra i habitació del moliner; ambdós van coberts amb una armadura de cabirons que recolzen en els murs i en arcs diafragma que parteixen les estances pel mig.

Finalment, la golfa o sostre mort va coberta de teula mitjançant una encavallada de fusta. El tret més curiós d'aquesta peça és que està proveïda de tres finestres. La del mig és una lladronera oberta en el punt més alt de la façana, que devia tenir una funció defensiva.

Amb aquest element el molí adopta un aire militar gens habitual en una construcció industrial.

En matèria de divulgació del patrimoni històric de Catalunya la feina és molta, i els obrers son pocs:

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/07/moli-o-castell-de-la-sinoga-sant-marti.html

https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/10011

https://www.flickr.com/photos/angela_llop/6885215495

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de l’Albió, de Llorac, de la Conca de Barberà, de Tarragona, .., de Catalunya, ara que encara és possible.

Feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html


https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8

El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !