dilluns, 22 d’agost del 2022

CAN BACHS. L’AMETLLA DEL VALLÈS

 

Crisant Palau, publica  una fotografia “ Finals del segla IXX- L'Atmetlla del Vallès - Plaça can Bachs - Plaça Vella - Carrer Major - Esglesia de Sant Genis”




Can Bachs, en primer terme, a l’esquera de la imatge,  està situada a la Sagrera i molt a prop de l'església.


Al seu costat es troba Can Viver de la Plaça i Can Fàbrega de la Plaça, ambdues també de mitjan segle XVI.


La reforma de Can Bachs s'efectuà a principis d'aquest segle per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 – la Garriga, 15 de setembre de 1937) .


Obeeix a les noves necessitats del poble en el moment d'ampliació i transformació de centre agrícola en centre d'estiueig. Així ho confirma el fet que fou pagada per un llogater que passà l'estiu a l'Ametlla, el Sr. Lluís Guarro i Casas (Barcelona, 1876 – 1950).

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/lluis-guarro-i-casas


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com