divendres, 26 d’agost del 2022

CASA DE L'ANTONI BARRAL VIVES. IGUALADA. L'ANOIA

 

El Daniel Fernández,  publica fotografies   de la Casa Barral, al carrer Concepció, 8-10,  i Baixada del Calot, 2 , d’Igualada capital de la comarca de l’Anoia.
https://www.diba.cat/documents/429042/b41d8fbf-e970-48a1-a649-9a8a747c91ae

Antoni Barral i Vives, fabricant de “curtidos” [pells adobades], propietari de la casa del carrer de la Concepció, demanà llicència per modificar la façana i enderrocar un mur d’un antic pati, fer-ne un de nou i tancar-lo amb una reixa de ferro que arribà fins a la casa del propietari Ramon Sala i Ribera.

 El projecte, del 20 de març del 1922, el signa Josep Pausas i Coll, arquitecte municipal d’Igualada.

L’obra finalitzà el 1924, segons inscripció a la façana.


Josep Pausas Coll (Barcelona – 1872 +Barcelona - 13.08.1928 ). Va ser  arquitecte Municipal Igualada (1911/28), Vallbona d'Anoia (. 1913/28), Santa Coloma de Queralt (1921/28)

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/josep-pausas-coll

Casal situat junt a les que foren les antigues muralles romanes de la ciutat. Conserva unes característiques molt urbanes de l'arquitectura rural catalana. Destaca la construcció feta amb aplacat de falsa pedra i la incorporació, a petita escala, de totxo vermell i pedra com a motius de decoració principalment a les motllures de les finestres. Aquestes es troben en el primer pis amb un arc fals escalonat, al segon descansen uns lleugers arcs escarsers i al tercer i últim pis tornem a trobar-los els mateixos de la primera planta.


Finca amb front a dos carrers ocupada per un habitatge plurifamiliar de PB+2 i soterrani, de planta quasi quadrada, amb dues façanes alineades a carrer, fent cantonada, i dues posteriors obertes a un pati mitger, en L, amb jardí.
Les façanes a carrer presenten composició ordenada segons eixos verticals, alternant finestres i balcons, i obertures amb guardapols. Paraments arrebossats amb estuc imitant carreus i coronats amb una sèrie de frontonscapcers de perfil ondulat, igual que els guardapols, que signifiquen l’edifici dins el llenguatge noucentista.


Sobre el portal hi ha una inscripció amb les inicials A i B, sobreposades, i al gablet de sobre hi ha la data de 1924.


 A través d’un barri amb portal i reixa, alineat al carrer Concepció, s’accedeix al jardí posterior. La façana posterior, a sud, presenta grans obertures vidrades formant galeries.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:


Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com