diumenge, 21 d’agost del 2022

CASA JOSEP ESCOFET & MONTSERRAT BORRELL AL NÚMERO 38 DE LA RAMBLA PRINCIPAL. VILANOVA I LA GELTRÚ.

 

Li devem al Valentí Pons Toujouse un reconeixement per la seva excel·lent tasca :

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/vilanova-i-la-geltru/tots/casa-montserrat-borrell-reforma


Llegia que Josep Escofet, fuster, va sol·licitar el 7 d'abril de 1863, ... que desea edificar una casa en un solar de su propiedad sito en la calle de la Rambla nº38 ... segons projecte del mestre d'obres Josep Salvany i Juncosa (Vilanova i la Geltrú 24 de juny de 1825 - 1898?)..


 Inicialment la casa es componia de planta i un pis; posteriorment es va fer la remunta d’un segon pis, del qual no tenim constància de la seva data.


 Posteriorment, la propietat,  ara de Montserrat Borrell, va sol·licitar el 19 d'abril de 1915 modificar la façana segons projecte de l'arquitecte Josep Maria Miró i Guibernau  (Vilanova i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966), que li va donar la fisonomia modernista actual.
Rehabilitada 2007


 La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:
Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com