dissabte, 13 d’agost del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DE LLANÇÀ, ACTUAL CASA CONSISTORIAL. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.
Llegia; l’any 1920 s'inicien les gestions per a la construcció de les escoles, encarregant-se el projecte a l'arquitecte Ricard Giralt Casadesús (Barcelona, 15 de desembre de 1884—ibidem, 28 de abril de 1970 . Les noves escoles entren en funcionament en el curs 1928-1929.

 


En els anys setanta aquestes escoles queden petites i es decideix la construcció d'unes de nova .


El nou edifici, obra de l’arquitecte Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988), es situarà a la carretera de Port de la Selva, en el paratge de les Esplanes, i actualment rep el nom de CEIP Pompeu Fabra.
Les antigues escoles varen ser rehabilitades i convertides en seu de l'Ajuntament.