dimecres, 31 d’agost del 2022

ESCOLA PÚBLICA DE VILADAMAT. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

 

Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.

 

Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

 

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ

 

Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


Llegia;  El primer projecte d'escoles per a Viladamat data del 1935, quan l'arquitecte Isidre Bosch Batallé (Vilanna, Bescanó, 1875 - Girona, 1960) redacta un projecte d'escoles públiques de nens i de nenes, el projecte però, queda aturat a causa de la revolta dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República – l’únic fins al present que es pot reivindicar així - , i tardarà  més de vint anys a fer-se realitat. Està clar que al sàtrapa i als seus l’educació no els semblava- ni els sembla – una qüestió prioritària.


Finalment les escoles varen ser construïdes en els anys 1955-1956 probablement pel mateix  arquitecte Isidre Bosch Batallé (Vilanna, Bescanó, 1875 - Girona, 1960) (segons fonts municipals).


 L'any 1965 s'acusa un deteriorament irreversible del sostre de l'escola fet que obliga a la seva reparació. Aquesta obra s'encarrega a l'arquitecte Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988), el qual aprofita per fer un pis nou sobre el cos central per ubicar-hi l'Ajuntament.
L'octubre de 2004 l'Ajuntament es trasllada a un nou edifici cedint tot l'espai a l'escola, que actualment rep el nom de CEIP Viladamat i pertany a la ZER Tramuntana.


De la memòria històrica se’n parla molt – massa - , i dissortadament per a la seva recuperació, no es fa quasi res.