dimecres, 17 d’agost del 2022

IN MEMORIAM. ACADÈMIA VIÑAS, MOLLET DEL VALLÈS. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DEL VALLÈS ORIENTAL.

 

El projecte de l’edifici s’atribueix a l’arquitecte Domènec Sugrañes i Gras (Reus, 12 de desembre de 1878 - Barcelona, 9 d'agost de 1938)
L’Arcadi Viñas Prat ( Torelló, 1896 +  ?) va aconseguir col·locar la seva acadèmia entre les millors escoles de la zona. A més d’ell i els seus fills (l’Arcadi, l’Enric i la Montserrat) va saber envoltar-se de bons mestres, molts dels quals són recordats amb estimació i respecte, com el Josep Calduch, la Margarita Ulied o el mateix Jordi Solé Tura (Mollet del Vallés, 23 de maig de 1930- Barcelona, 4 de desembre de 2009) (que primer va ser un brillant alumne de l’Acadèmia i, més tard, hi va donar classes d’història abans de fer-se un nom).
https://elsnostresmestres.wordpress.com/2019/05/16/les-mestres-i-els-mestres/0600002053-4/


Durant la  en conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC  de la II República,  l’Acadèmia Mollet va quedar abandonada  i els locals el va ocupar el parvulari de l’escola Grup Escolar Francesc Macià.

 

La família Viñas es va refugiar a Martorelles a ca la Xica; després el Sr. Viñas va marxar a Barcelona.

 

D’allà va saber que feien falta mestres a la zona de Terol i se n’hi va anar amb el nomenament de “Miliciano contra el Analfabetismo”.


 Va estar a Valdealgorfa (Terol) fent de mestre a l’escola pública, amb dos mestres més.


El 14 de març, l’exèrcit franquista va ocupar Alcanyís i ell s’hi va quedar i es va desplaçar fins a Saragossa; d’allà va anar a Torrecilla d’Alcañiz, a 11 km de Valdealgorfa l’abril del 1938 amb el nomenament de secretari de l’Ajuntament.


El Sr. Viñas va tornar a Mollet el mes de febrer de 1939 , i va recuperar la casa i l’escola, que va tornar a posar ràpidament en funcionament.


L’Educació a Mollet en temps de la República (1931-39)

Rosa Maria Securún i Fuste


Mestres de Mollet en el record

Olga Rabasa Yrla


Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son senyals d’identitat    no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca, en aquest cas el Vallès Oriental.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.  


Val a dir  que la presencia  en aquesta comarca , en  molts pobles, viles i ciutats de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


Al Vallès Oriental  – miraculosament -    mantenen  encara publicacions en paper, info@laportada.net , nuriap@publidaser.es ,         info@laviladigital.cat , acv@acvvallgorguina.org ,  i  algunes en format digital ,  feu-los arribar aquesta publicació


Facebook em diu que faig masses publicacions  de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


Aquest estiu tòrrid,  que ens anuncia la fi del món, arribava a la conclusió de que    TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ