dimarts, 9 de juliol del 2024

L’ASSUMPCIÓ DE BUTSÈNIT. MONTGAI. LA NOGUERA.

  

Hom creu  que  l'església primigènia de Butsènit  s’aixecava a  darreries  del segle XI, moment en què en la documentació conservada es menciona el castell de Butsènit. En tot cas, ja des del segle XII l'església d'aquest nucli apareix esmentada sota el domini de la canònica d'Àger, relació que es mantindrà fins al segle XIX.

L'edifici actual és una obra bastida el 1748, dins l'estil barroc, i és una església subsidiària de la parròquia de l’Assumpció de Montgai


El presbiteri està cobert i ornat per tres petxines d’un estil barroc popular molt propi de les nostres terres. L’altar major està presidit per un interessant retaule neobarroc de postguerra col·locat a finals de la dècada dels seixanta del segle XX. Al centre del retaule pots observar la imatge de la Mare de Déu Assumpta, titular de la parròquia. A banda i banda, l’acompanyen les imatges de Sant Josep i Sant Antoni de Pàdua, de qui avui 13.6.2024 se'n celebra el sant. 



El lloc de Butsènit degué ser conquerit abans de 1084, any en que es té constància documental que en Ramon Gombau, cavaller d'Ermengol IV d'Urgell, va prendre el castell de Butsènit com a base per repoblar Penelles.

El 1259, Jaume I va estendre una lletra de protecció i guiatge a favor de Berenguer Arnau d'Anglesola pels seus castells de Butsènit i Utxafava.

El 1186 i el 1237 el monestir de Poblet obtingué honors, delmes i censal a Butsènit i el 1318 n'obtingué la senyoria alodial, que fou ampliada el 1367 amb Pere el Cerimoniós

El 1415 Poblet adquirí la plena jurisdicció del castell o poble de Butsènit.

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7553

Quan al topònim Butsènit, derivat del nom personal (A)bu-z-zennât (nom relacionat amb el grup berber dels zänätä),  palesa clarament la seva fundació en l’època “ gloriosa” de la conquesta dels àrabs.

  Que la Marededéu    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels montgaínesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.