dilluns, 22 de juliol del 2024

SANTA FE DE QUER " LA RENOVADA " . BAGÀ. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

 

la Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958) retratava l’any 1990. Capella de Santa Fe de Quer

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/88796

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/91164

El lloc de Quer és documentat des de finals del segle X i l'església de santa Fe des de l'any 1259, quan era regida per un donat. Els llegats testamentaris a favor de l'església varen fer possible la seva construcció al segle  XIII així com el suport econòmic dels prohoms de la vila de Bagà que va considerar a Santa  Fe copatrona  de la vila de Bagà, juntament amb el protomàrtir  Sant  Esteve.

L'església fou reformada al segle  XIV però al segle XVIII es bastí l'actual construcció, consagrada el 1766, aprofitant els fonaments i part dels murs i aparell d'un edifici romànic.

Fou destruïda  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República ,  avui en dia encara està abandonada. La volta s'esfondrà prop de l'altar i les teules han desaparegut parcialment de la mateixa manera que el mur de llevant.

 https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-fe-del-quer

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-fe-de-quer-baga

El miracle s'ha tornat a donar, i Santa Fe, torna a congregar als baganesos i berguedans. 

https://www.baga.cat/actualitat/agenda/aplec-santa-fe-de-quer.html#


https://www.facebook.com/photo?fbid=6443282039113687&set=pcb.3273575619608199


Ens agradarà tenir noticia de la restauració a l'email castellardiari@gmail.com , i ens agradaria rebre un exemplar dels Goigs per afegir-los a la publicació.

Agrairem la tramesa d'imatges amb bona resolució al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya arxiugavin@maristes.com

Que Santa Fe  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels baganesos ,   quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.