dijous, 25 de juliol del 2024

TENIU DADES DE L’AUTOR DE CAL FREIXES - CAL BERNIC DE L’ARBOÇ?. EL PENEDÈS JUSSÀ

 

Josep Maria Muñoz Lloret (Barcelona, 1959) retratava l’any 1987, Cal Freixes - Cal Bernic. L’Arboç. El Penedès jussà.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/94604

Llegia; Edifici en cantonada de planta baixa i dues plantes pis. La façana principal, al carrer Major, de composició simètrica, està molt més treballada que no pas la façana lateral al carrer Pau Casals. En planta baixa, dedicada al comerç, trobem dues grans portalades d'arc rebaixat decorades amb motius vegetals. A la primera planta hi ha un balcó corregut amb una barana que combina la pedra i el ferro forjat, i dues portes balconeres d'arc lobulat decorades, també, amb elements vegetals. A la planta segona hi ha dues balconeres similars a les anteriors, però simplificant les formes. Els balcons són ondulats amb barana de ferro forjat. L'edifici té un coronament sinuós, amb decoració floral (destaca la garlanda i la fulla estesa en posició central) i unes volutes que rematen els extrems. Les cantonades de les plantes pis estan remarcades per una decoració de carreus repicats.

La façana lateral presenta una decoració més senzilla utilitzant, també, elements vegetals. A la planta baixa hi ha tres portalades i unes finestres. Aquesta alternança es repeteix a la resta de plantes, on es combinen finestres i balcons, de menor vol a la segona planta pis. El coronament, a diferència de la façana del carrer Major, presenta formes poligonals.

https://www.arbocenc.cat/uploads/SUB41annex%201_%20fitxes.pdf

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/5189

La manca de dades s’explica per la destrucció conscient  deliberada de les fonts documentals.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com , documentar amb rigor el Patrimoni històric és un imperatiu ètic.