dissabte, 13 de juliol del 2024

ERMITA DE LA MAREDEDÉU I SANT JOAN DE BAUÇOLS. PINCARÓ. BASSEGODA. ALBANYÀ. LA GARROTXA SOBIRANA/ L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

La Montserrat Sánchez Robleño ,publica una fotografia de l’església de Sant Joan de Bussols, Santa Maria de Bussols, Sant Joan de Mussols, Santa Maria de Mussols, Sant Joan dels Corbs o Santa Maria dels Corbs



Joan Coromines i Vigneaux  (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), explica que entre els molts NLL que contenen el nom de la 'timba' o 'precipici', trobem el nom de l’ermita de Sant Joan de Bauçols . Pincaró (Bassegoda), que CATorras (Pir. Cat. 11, 193) anomena S. J. De Bussols; popularment avui ho deformen S. J. de Mussóls (oït allá sota, 1958); Monsalv. (xvn, 128) li diu «San Juan deis Busols» i li atribueix una menció de 1398 que no és de St. Joan sino «Beate Marie de Busols»

Em sembla extraordinari que en un espai en el es comptaven al voltat de 50.000 focs – la Catalunya de l’any 1400- s’aixequessin i mantinguessin tants llocs de culte, que la Catalunya que supera els 8.000.000, no pot mantenir  i conservar.

Som menys, MOLT menys que un club.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-joan-de-baussols-bassegoda

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/17836

Podeu veure moltes imatges de l’església .


Fotografia de Marta Lloret Blackburn (la Garriga, 1982).

Esperem rebre imatges  a l'email castellardiari@gmail.com de la Marededéu que es venerava en aquesta ermita, i si existeixen el Goiga     que s'hi cantaven 

En matèria de Patrimoni històric, les capelles, oratoris, ...,  han passat de ser objecte d’atenció i estudi,  a l’oblit més clamorós, i el “ coneixement religiós”  a considerar-se quasi, un “ vici pervers”.  

Darrerament  els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina.  Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

 El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

https://www.guimera.blog/tribuna/eleccions-europees-esperar-i-veure/

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

Que la Marededéu i, Sant Joan    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels gironins ,   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.