dilluns, 22 de juliol del 2024

IN MEMORIAM DEL XALET DE LES AIRASSES, REFUGI DE MUNTANYA DEL C.E.C A LA MUSSARA, VILAPLANA. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA.

 

Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949) retatava l’any 1926, Xalet-refugi de les Airasses, a la Mussara, Vilaplana, el camp jussà de Tarragona,  propietat del Centre Excursionista de Catalunya (CEC)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/34714/rec/3535

CIRIAC BONET I ESCARRER ( La Plana de Picamoixons, Valls,  el camp sobirà de Tarragona, 1871-1934), encarregava a l’arquitecte Domènech Sugranyes, (Reus, 12 de desembre de 1878 - Barcelona, 9 d'agost de 1938) la construcción del Xalet de les Airasses , com  refugi de muntanya de la Mussara , Vilaplana, el Camp jussà de Tarragona,  que cedia al Centre Excursionista de Catalunya (com feu més tard amb el refugi de Siurana que avui porta el seu nom) per a utilitzar-lo com a refugi de muntanya.

Fou inaugurat el 14 de novembre de 1926.

 El responsable de les claus i la seva conservació era l'alcalde de la Mussara, quan el poble restà abandonat començà una ràpida degradació igual que la resta del poble.

actualment en ruïnes.


Fotografia de  Jordi Gili ( ens agradarà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixement a l'email castellardiari@gmail.com ) 

Son menys, MOLT menys que un club.

https://refugisiurana.cec.cat/es

https://prioratdigital.wordpress.com/2014/12/21/el-refugi-excursionista-de-siurana-el-seu-origen-edificacio-patrocini-i-altres-histories-miquel-martorell/

https://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1934m9v44n472.pdf

El 30.5.2024  s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.