diumenge, 2 d’agost del 2009

L`ARXIU GAVIN, AL MONESTIR DE LES AVELLANES





El missatge que adreçava al Feliu Añaños i Masllovet deia : us recollirem a les 8,00 i comptem arribar al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes a les 10,00. Amb catalana puntualitat carregàvem en el vehicle fins a quatre embalums amb material per a l’arxiu Gavin. Anàvem la Maria Jesús, la Montserrat, el Feliu i l’Antonio, la data 1 d’agost i la nostra intenció de passar tot el dia en la companyia del Josep Sansalvador, havien reduït únicament fins a quatre el nombre d’expedicionaris.

Tenim una relació d’antic amb el Josep Sansalvador, i aquesta era una visita llargament posposada, que tots plegats teníem moltes ganes de fer.

Per als amics lectors que desconeixen la persona i l’obra d’en Josep Maria Gavin i Barceló, algunes dades d’interès :

L’arxiu Gavín és segons la UNESCO l’arxiu particular més important d’Europa.
El seu creador és el senyor Josep Maria Gavín i Barceló, de Valldoreix, lloc on ha estat ubicat l’arxiu des dels seus orígens.

Actualment la major part de , l’arxiu es troba ja en un nou edifici situat a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Els germans Maristes han donat aixopluc a l’arxiu, en els edificis de l’antiga fusteria que proveïa de mobles, tots o la major dels col·legis de l’ordre.

L’arxiu Gavín està format per un fons molt divers, però sempre relacionat amb el nostre país. Hi podem trobar els següents tipus de fons d’arxiu i col·leccions:

L’inventari d’esglésies de Catalunya, l’únic del món que ha estudiat i fotografiat (prop de 300.000 fotografies) totes les esglésies d’un país, prop de 27.000 esglésies i edificis religiosos, del Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord. Seixanta-dues d’aquestes esglésies van ser descobertes en aquest inventari. El sistema – força feixuc – va consistir en investigar en tots els arxius dels diferents bisbats , les actes de consagració de totes les esglésies, ermites, capelles i oratoris , en un segon pas, sobre el terreny atenent als topònims, camí , camp, cova , o qualsevol altre accident del relleu que tingues relació amb un sant, va endegar-se aquesta recerca, que ha comportar l’ingrés al llibre Guinness dels records, per aquesta tasca única en el món, cap altra nació, te hores d’ara un inventari de tots els seus edificis religiosos, i també per aquesta llarga recerca que sense els coneixements científics d’arqueologia , ha permès retrobar fins a seixanta-dues esglésies. La Generalitat de Catalunya reconeixeria amb l’atorgament de la Creu de Sant Jordi, la ingent tasca del Josep Maria Gavín i Barceló.

Patrimoni arquitectònic divers format per més de 500.000 postals i fotografies del món i 70.000 de Catalunya.

Personatges catalans amb més de 76.000 personatges catalans (músics, escriptors, pintors, escultors, eclesiàstics, etc.)

Recull de documentació de pobles i comarques de Catalunya, amb més de 650.000 articles i documents ordenats per comarques i pobles catalans.

Col·lecció d’estampes o postals religioses, amb prop de 500.000 i també la segona col·lecció de goigs més gran de Catalunya, després de la del Monestir de Montserrat.

Altres col·leccions molt diverses (diapositives, mapes, nadales, medalles i monedes, segells, etc.)
Biblioteca d’uns 3000 volums de monografies relacionades amb Catalunya i el món local català.

L’arxiu Gavin, continua amb les seves recerques, i ens confirmava el Josep Sansalvador, que s’han afegit fins a catorze noves esglésies al inventari.

Queda tasca a fer : escanejar tots els fons de l’arxiu per permetre la seva consulta en línia; mantenir i actualitzar l’inventari, i continuar en la tasca pacient del dia a dia, que fa necessària la col·laboració desinteressada de més i més persones.

La continuació d’aquesta obra singular, demana una major implicació – a tots els nivells – tant de la societat civil – aportant a l’arxiu més fons documental i/o treballant com a col·laborador – i per descomptat de les entitats públiques i privades del nostre país, que haurien d’assumir els costos de fer accessibles universalment els documents i les imatges d’aquest excepcional arxiu.

Dinaríem amb el Josep Sansalvador, que continuarà amb la seva tasca diària, que comença a les 7,00 i s’allarga habitualment fins a les 20,00.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Jordi ha dit...

Ostres.... "catalana puntualitat". No ho havia sentit mai.